Comisia Europeana (CE) a avizat o schema propusa de Guvern pentru sustinerea firmelor si a societatilor care se confrunta cu dificultati de finantare prin ajutoare de stat sub forma de garantii subventionate pentru credite de investitii si capital de lucru incheiate pana la 31 decembrie 2010.

Schema propusa de Guvern indeplineste conditiile din Cadrul temporar de reglementare a ajutoarelor de stat introdus de autoritatile UE in contextul crizei financiare si economice, adoptat de CE, deoarece este limitata in timp, respecta pragurile relevante si este destinata doar firmelor care nu se aflau in dificultate la 1 iulie 2008. Astfel, schema este compatibila cu preve­derile din Tratatul CE care permit acordarea de ajutoare de stat pentru a remedia perturbari grave ale eco­nomiei unui stat membru, precizeaza Executivul UE.

Reducerea comisioanelor de garantare se poate aplica pe o perioada de pana la doi ani pentru garantiile la creditele contractate pana cel tarziu la 31 decembrie 2010, iar in cazul in care durata creditului subsidiar depaseste doi ani, primele safe-harbour prevazute in anexa la cadrul temporar se pot aplica pentru o perioada suplimentara maxima de patru ani.

Surse guvernamentale au decla­rat, in luna aprilie, ca Executivul va acorda un pachet de garantii de stat in valoare totala de peste 1,5 miliarde de euro, in principal firmelor din industria auto, energie, constructia de locuinte si sectorul petrochimic.

Detaliile sprijinului guverna­men­tal urmau sa fie stabilite in urma­toa­rele saptamani, dupa ce Executivul va fi verificat daca aceste masuri nu contravin normelor UE in domeniul ajutorului de stat.