Comisia Europeană (CE) a decis elibereze o parte a spectrului radio pentru comunicaţiile de a patra generaţie (4G), în cadrul strategiei sale de a favoriza comunicaţiile de mare viteză, a anunţat luni executivul comunitar.


CE a decis să atribuie tehnologiilor 4G o bandă de 120 MHz în jurul frecvenţei de 2 GHz, folosită în prezent de către tehnologiile de a treia generaţie. Decizia obligă statele să deschidă pentru 4G această bandă de frecvenţă cel mai târziu la 30 iunie 2014. Dacă atribuirea frecvenţelor radio este de resortul autorităţilor naţionale, UE are posibilitatea de decide asupra manierei în care poate fi împărţit spectrul radio.

Eliberat de trecerea de la televiziunea analogică la cea digitală, spectrul radio constituie o resursă naturală limitată, crucială în dezvoltarea comunicaţiilor de mare viteză, în special în contextul riscului saturării reţelelor mobile la care poate duce utilizarea crescândă a smartphone-urilor şi tabletelor.

'Spectrul suplimentar pentru 4G în Europa înseamnă că putem răspunde mai bine cererii în schimbare şi în creştere pentru bandă largă. Vreau să văd că toate statele membre acţionează decis pentru a schimba licenţele existente. Cu toţii avem de câştigat din conexiuni wireless mai rapide în Europa', a declarat luni comisarul european pentru agenda digitală, Neelie Kroes.

Decizia executivului comunitar va permite UE să dispună de o lărgime de spectru consacrată comunicaţiilor de mare viteză de două ori mai mare decât cea disponibilă în Statele Unite ale Americii (SUA), respectiv de circa 1.000 MHz, se mai menţionează în comunicatul CE. De asemenea, CE oferă astfel 'condiţii armonizate la nivel tehnic pentru a permite diferitelor tehnologii să coabiteze', conform textului citat. Aceasta se înscrie în strategia digitală a UE, care vizează asigurarea pentru toţi europenii până în 2020 a accesului la internet cu o viteză de cel puţin 30 megabiţi pe secundă (Mbps), cu conexiuni la internet de peste 100 Mbps pentru jumătate dintre gospodării.

Nu în ultimul rând, decizia anunţată luni de Comisie impune liberalizarea armonizată a bandei de frecvenţă de 2 GHz în toate statele membre, evitând astfel fragmentarea internă în viitoarea utilizare a acestei părţi a spectrului radio.