Barack Obama urmareste cu placere Star Trek, Mitt Romney prefara NCIS. Unul adora filmul Nasul, celalalt este un fan al Star Wars. Care sunt preferintele culturale ale fiecaruia dintre cei doi candidati la presedintia Statelor Unite.


Seriale de televiziune, filme, carti, muzica: pretendentii la presedintia americana au gusturi culturale foarte diferite. Cele ale lui Barack Obama se inscriu mai degraba in cultura populara, cele ale lui Romney sunt mai clasice.

Seriale TV:

Barack Obama: Star Trek, Modern Family, Homeland, The Wire, Boardwalk Empire. Actualul locatar al Casei Albe este un mare fan al serialului Star Trek. Pasiunea pentru science-fiction si seriale geek a determinat presa sa-l catalogheze pe Obama drept „primul presedinte geek”. „Cand Michelle pleaca sa joace tenis cu fiicele noastre, ma retrag in camera si ma uit la Homeland”, a declarat Obama pentru TV Guide. De asemenea, el considera The Wire drept „cel mai bun show de televiziune din toate timpurile”.

Mitt Romney: Modern Family, 30 Rok, Justified, NCIS, Friday Night Lights. Ca si Obama, candidatul republican este un fan al Modern Family. O alegere neobisnuita, avand in vedere ca serialul pune in scena o familie recompusa si un cuplu homosexual care adopta un copil. Romney apreciaza, totodata, Friday Night Lights. Povestea filmului se deruleaza intr-un mic orasel din Texas si este presarata cu meciuri de fotbal american si rodeo.

Filme indragite:

Barack Obama: Nasul, Casablanca, Lawrence al Arabiei, Zbor deasupra unui cuib de cuci. La aceasta categorie, Obama merge pe clasic. Nasul inca se mentine in topul preferintelor cinematografice ale americani. Dar daca presedintele apreciaza primele doua episoade, al treilea l-a dezamagit.”Cui nu-i place Casablanca”, a exclamat Obama intrebat fiind despre gusturile sale in materie de cinema. Alegand cu grija filme clasice apreciate de marea majoritatea a americanilor, Obama nu-si asuma nici un risc.

Mitt Romney: Star Wars, Henry V, O’Brother, Indiana Jones. Este vorba, in general, de filme unde eroii ies invingatorii evoluand intr-un mediu ostil. El prefera filme de actiune, unde personajele principale nu ezita sa utilizeze toate mijloace pentru a combate raul.

Cartile preferate:

• Barack Obama: Song of Solomon, Moby Dick, tragediile lui Shakespeare, Biblia, Parting the Waters, Self-Reliance. Ultima lucrare este un eseu scris de filosoful american Ralph Waldo Emerson. Mesajul este ca fiecare fiinta umana trebuie sa evite conformismul si sa-si urmeze instinctulsi propriile idei.

• Mitt Romney: La Est de Eden, Battlefield Earth (un roman de science-fiction, scris de L. Ron Hubbart, fondatorul scientologiei). Twilight, Aventurile lui Hunckleberry Finn. Surprinzatoare este prezenta in aceasta lista a seriei de romane Twilight, cu eroi vampiri.