Berea ocupă un loc important în topul produselor consumate de români în timpul verii, aproape jumătate dintre aceştia, respectiv 46%, consumând bere în ultima lună, relevă un studiu efectuat la solicitarea Asociaţiei Berarii României de către compania de cercetare de piaţă Gfk România.


Dintre aceştia, 49% susţin că berea nu le lipseşte din frigider mai ales pe perioada verii, aceasta situându-se chiar înaintea unui produs popular în timpul sezonului cald cum este îngheţata. Topul regiunilor indică faptul că pe primul loc din punct de vedere al persoanelor care au consumat în ultima lună bere se situează bucureştenii, ei afirmând în proporţie de 76% că aceasta nu le lipseşte din frigider mai ales pe perioada verii.

Pe următorul loc în clasament se situează Muntenia, locuitorii acestei regiuni afirmând în proporţie de 58% că berea este nelipsită din frigidere, fiind urmaţi de locuitorii Olteniei, cu un procent de 56%. Studiul a fost efectuat pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional, de 1.024 de persoane, bărbaţi şi femei, cu vârsta peste 18 ani, iar perioada în care s-a derulat studiul a fost mai - iunie 2012.

Rezultatele studiului sunt reprezentative la nivel naţional pentru populaţia României cu vârsta peste 18 ani. Asociaţia Berarii României a fost înfiinţată în anul 2004, având misiunea de a promova şi dezvolta o industrie a berii responsabilă şi puternică în România. Cinci dintre cele mai mari companii care activează pe piaţa din România sunt în prezent membre ale Asociaţiei - Bergenbier, Heineken România, Romaqua Group, Ursus Breweries şi United Romanian Breweries. Împreună, cele cinci companii producătoare furnizează peste 90% din cantitatea de bere consumată în România.

Acestora li s-au alăturat, începând din 2011, cei mai importanţi producători la nivel naţional de hamei şi malţ, materiile prime necesare pentru fabricarea berii, respectiv Asociaţia Producătorilor de Hamei şi Soufflet Malţ România, iar începând din acest an în rândul membrilor se numără şi microberăria Clinica de Bere, cu sediul în Timişoara.

Din ianuarie 2008, organizaţia este membră a Asociaţiei Berarii Europei. Fondată în 1958, la Bruxelles, organizaţia are astăzi 27 de membri şi reprezintă interesele a aproximativ 4.000 de producători din industria berii din Europa.