Administrarea în acelaşi timp de suplimente pe bază de echinaceea, calciu, fier şi alte medicamente ar putea avea efecte adverse, atenţionează un studiu.

Acelaşi impact l-ar putea avea şi administrarea de remedii pe bază de seminţe de in, magneziu sau ginko biloba în combinaţie cu alte tipuri de medicamente, menţionează studiul.

Cercetătorii sugerează că aceste combinaţii ar putea determina probleme severe inimii, dureri în piept, abdominale sau de cap, în special în rândul persoanelor care fac tratamente pentru sistemul nervos sau cardiovascular.

De asemenea, persoanele care se tratează cu insulină, aspirină, digoxin au menţionat efecte adverse în momentul în care le-au combinat cu alte remedii sau suplimente.

Care ar fi explicaţia? Combinarea celor două tipuri de tratamente ar putea afecta procesul prin care unele medicamente sunt absorbite, distribuite, metabolizate şi eliminate de către organism.

Oamenii de ştiinţă au declarat că rezultatele ar putea fi doar vârful aisbergului şi au precizat că oamenii trebuie informaţi cu privire la riscurile la care se supun. Au subliniat că remediile pe bază de plante sunt mai susceptibile în a determina efecte adverse faţă de alte suplimente alimentare, cum ar fi vitaminele, mineralele şi aminoacizii.

Edzard Ernst, profesorul emerit la Universitatea din Exeter, a declarat că ancheta după sondaj a arătat că o mare parte a populaţiei preferă tratamentele naturiste pentru prevenirea unor boli sau pentru îmbunătăţirea stării de sănătate.