Investitorii din Marea Britanie sunt interesaţi în România de proiectele de infrastructură şi de oportunităţile din agricultură, energie şi turism, a declarat miercuri, la deschiderea şedinţei de tranzacţionare a Bursei de Valori Bucureşti /BVB/, Mark Boleat, preşedintele Comisiei de politici şi resurse a districtului financiar al Londrei - City of London, unul din principalele centre de servicii financiare din lume.


Oficialul britanic a spus că România, de care a fost impresionat, ar trebui să se vândă dacă vrea să atragă investitori străini şi să respecte agenda privatizărilor şi proiectelor de infrastructură, pentru a creşte încrederea acestora.

'Am fost plăcut surprins de România, când am venit aici, este o ţară mult mai dezvoltată, vibrantă şi emoţionantă decât mă aşteptam. Sunt foarte impresionat. Vedem că aveţi şi probleme economice, nu sunteţi singuri, şi alte state le au, dar vedem şi potenţialul', a spus Mark Boleat, aflat într-o vizită de două zile la Bucureşti, cu ocazia recentului acord de cooperare încheiat de London Stock Exchange şi BVB.

Referindu-se la oportunităţile de investiţii în România, Boleat a afirmat 'dacă există o cerere de finanţare şi proiectul este bun, vor veni şi banii'.

'Este important ca fiecare ţară să-şi prezinte oportunităţile, să convingă investitorii internaţionali că este un loc bun pentru a face investiţii. Dacă ai mai mulţi oameni care spun că au fost acolo, că sunt oportunităţi, că lucrurile merg, ajută acest lucru. Sunt o serie de ţări care vin în Londra şi se vând. Este un mijloc prin care ei spun că se dezvoltă (...)Dacă oamenii cunosc aceste state, atunci acestea obţin şi banii. România trebuie să se vândă. Până în acest moment, s-a vândut foarte bine în faţa mea, dar nu eu sunt persoana care contează cel mai mult', a spus Mark Boleat.

El a subliniat că România trebuie să caute şi alte forme de finanţări, nu doar cele tradiţionale. Răspunzând unor întrebări din partea jurnaliştilor, Boleat a precizat că nu a discutat în detaliu cu autorităţile de la Bucureşti despre programul privatizărilor companiilor de stat sau despre o eventuală listare a unei companii la Londra, dar a menţionat că este important să fie respectată agenda programului de privatizări, pentru a creşte încrederea investitorilor.

'Chiar dacă ai un istoric bun, mai trebuie să depui eforturi. Am avut o prezentare cu mai mulţi miniştri care au spus ce vor să facă. Dacă se respectă agenda de privatizări şi proiectele de infrastructură merg conform planului, se câştigă încrederea investitorilor', a mai spus reprezentantul City of London.

Ambasadorul Marii Britanii în România, Martin Harris (foto), a afirmat că este important ca România să acceseze şi alte forme de finanţare, deoarece tipurile tradiţionale de investment banking sunt mai limitate acum decât în trecut. Harris a menţionat finanţările de tip equity (vânzarea unor pachete minoritare de acţiuni), prin obligaţiuni sau parteneriatul public-privat, unde Marea Britanie are foarte multă experienţă, scrie Agerpres.