Comisarul european pentru Servicii Financiare, Michel Barnier, a promis ca va continua sa lucreze pentru a reglementa mai bine „toti jucatorii, toate pietele si toate produsele de finantare", subliniind ca auto-reglementarea sectorului "nu functioneaza".

Michel Barnier a lansat o consultare asupra sectorului bancar "din umbra” (shadow banking), un sector prea putin reglementat in pofida importantei sale, in conditiile in care controleaza 46.000 de miliarde de euro, mai mult de un sfert din fondurile totale.

Reprezentantii sectorului bancar "din umbra" sunt considerate a fi fondurile de hedge si fondurile private de investitii, dar si alte companii care imprumuta bancilor obligatiuni guvernamentale.

Pentru viitor, comisarul pentru Servicii Financiare a promis sa prezinte propuneri privind tarifele de retail banking, posibilitatea consumatorilor de a-si muta conturile de la o banca la alta si de a avea acces la un pachet de servicii de baza, aratand ca institutiile de credit nu au raspuns cererilor Comisiei Europene

In acest conditii, Michel Barnie a cerut bancilor sa-si imbunatateasca activitatea in aceste domenii. „Noi suntem dezamagiti. Eu nu spun ca exista rea-credinta, ci o lipsa de bunavointa", a spus acesta.