Preşedintele Băsescu a precizat că vizita pe care o va face vineri la Bruxelles are loc la solicitarea sa, precizând că mesajul său va fi că instituţiile statului român au rezistat la "presiunea politică uriaşă", la "efortul la care au fost supuse de majoritatea parlamentară".


România nu are altă şansă decât şansa integrării cât mai profunde în Uniunea Europeană. Pentru că procesul de globalizare nu iartă pe nimeni. Va trebui să regândim Europa dacă vrem să ne protejăm cetăţenii, a spus presedintele Traian Basescu intr-o declaratie de la Palatul Cotroceni. 

Potrivit afirmatiilor sale, "România a ieşit slăbită din acest conflict intern şi trebuie să recunoaştem că ceea ce s-a întâmplat la noi a generat o criză de încredere în România. Este o pierdere mare şi n-o vom acoperi cu declaraţii ci cu fapte". In alta ordine de idei, seful statului a declarat ca nu va ezita sa abordeze in discutiile cu comisarul european Viviane Reding "problema minorităţii roma. Propunerea noastră: să avem o proiecţie pentru rezolvarea problemelor minorităţii roma la nivel european"

Referindu-se la procesele in plina desfasurare din interiorul Uniunii Europene, Basescu a estimat ca "viteza pe care a luat-o procesul de integrare a statelor în UE este deja mare. Este bine ca în acest tren, când trece, să ne urcăm de la început în el. Riscul de a nu îndeplini criteriile, de a sta să chimbzuim politic, să mai stăm, să mai cugetăm, este major şi există riscul ca trenul să treacă şi să nu mai revină prin gară"

"Dacă vreţi, a continuat presedintele, un element esenţial în a fi convingători în solicitările noastre este legat de rămânerea ţintei noatre de aderare la zona euro care terbuie să rămână 2015". "Alături de Mecanismul European de Stabilitate, realizarea Uniunii Bancare avantajează România. MES se adresează statelor în dificultate şi suntem interesaţi ca aceste state să aibă soluţii convenabile atunci când sunt în dificultate, pentru că România exportă în aceste state, cum de asemenea nu avem niciun motiv să fim împotriva Uniunii Bancare, ceea ce va duce la o atentă supraveghere la băncile din zona euro", a explicat Basescu. 

România, a subliniat seful tarii, "trebuie să rămână în continuare un beneficiar net de fonduri europene, chiar dacă există reticenţe multe la nivelul donatorilor. România are interes major ca politicile care vizează fondurile de coeziune să rămână în continuare favorabile reducerii decalajelor dintre România şi statele vechi memebre ale UE".