Un Contract pentru Diferenta (CFD) este un in­strument financiar care permite investitorilor sa beneficieze de miscarea pretului pentru anumite active fara a implica detinerea activului suport. Tranzactiile cu CFD-uri nu se bazeaza pe livrarea fizica a activului suport. Sa luam ca exemplu un investitor care doreste sa cumpere un CFD bazat pe actiuni ale companiei ABCD. Avand o pozitie de cumparare, acesta nu detine efectiv actiuni la compania ABCD, insa isi va asuma toate beneficiile si riscurile care decurg din fluctuatiile pretului actiunii ABCD.

CFD-urile permit accesarea unei game com­plete de active - perechi valutare, indici bursieri, actiuni, metale, marfuri etc.

Trebuie mentionat ca CFD-urile se tranzac­tioneaza in marja, ceea ce permite accesarea unor pozitii mult mai mari decat sumele disponibile in contul de tranzactionare, iar acest lucru amplifica atat castigurile, cat si pierderile potentiale. Sa luam urmatorul exemplu: un investitor are in contul sau de tranzactionare suma de 500 de euro si tran­zactioneaza cu o marja de 1%, ceea ce inseamna ca pentru a initia o pozitie de 100 de euro acesta trebuie sa imobilizeze in contul de tranzactionare doar 1 euro. La un moment dat, investitorul con­sidera ca EUR/RON o sa creasca si deschide o pozitie pe CFD EUR/RON prin care cumpara 10.000 de euro la un curs de 4,06 lei. Pentru a initia aceasta tranzactie, trebuie sa imobilizeze in contul sau suma de 10.000*1% = 100 euro. Sa presupunem ca investitorul a intuit corect misca­rea si cursul de schimb creste la 4,14, moment in care vinde cei 10.000 de euro si marcheaza un profit de (4,14- 4,06)*10.000= 800 de lei sau aproximativ 193 de euro. Asadar, imobilizand in tranzactie doar suma de 100 de euro s-a luat o expunere de 10.000 de euro si s-a obtinut un castig de 193 de euro. Trebuie precizat faptul ca daca investitorul nu ar fi intuit corect miscarea cursului de schimb, tranzactia realizata s-ar fi sol­dat cu o pierdere. Tranzactionand CFD-uri in marja investitorul se foloseste de efectul de levier, care poate amplifica atat castigurile, cat si pierderile.

Un alt avantaj al CFD-urilor este acela ca se poate beneficia atat de miscarile de crestere, cat si de miscarile de scadere. De exemplu, daca un investitor considera ca pretul aurului ar urma sa scada, acesta poate vinde CFD-uri pe aur, urmand ca mai apoi sa isi inchida pozitia printr-o cumpa­rare. Daca pretul scade, potrivit asteptarilor sale, investitorul castiga. Daca insa pretul creste, pozitia initiala de vanzare va fi inchisa printr-o cumparare la un pret mai ridicat, ceea ce va genera o pierdere.

In concluzie, CFD-urile pot fi utilizate de in­vestitorii care nu doresc sa detina fizic anumite active si care urmaresc doar fructificarea mis­carilor de pret ale respectivelor active. Inainte de a accesa astfel de instrumente financiare, investitorii trebuie sa inteleaga riscurile la care se expun, ca urmare a efectului de levier generat de tranzac­tionarea in marja. Cei care nu inteleg in totalitate mecanismele de functionare sau nu sunt confor­tabili cu riscurile asumate, nu trebuie sa acceseze astfel de produse financiare.

Notificare


Informatiile si opiniile prezentate in materialele realizate de Deltastock au scopuri exclusiv informative. Acestea nu reprezinta o recomandare de a initia sau a nu initia o tranzactie cu un anumit instrument financiar, si nici sugestie de strategie de investitii. Deltastock nu face consultanta de investitii si nici nu ofera recomandari de investitii. Datele folosite in redactarea materialelor au fost obtinute din surse considerate de incredere, insa corectitudinea si completitudinea lor nu pot fi garantate. Nici Deltastock, nici autorul materialelor nu isi asuma responsabilitatea pentru deciziile de investitii bazate sau influentate de datele si opiniile furnizate in aceste materiale. Nici Deltastock, nici autorul materialelor nu isi asuma raspunderea pentru daunele suferite, dintre care exemplificam, fara a limita insa, pierderile suferite sau castigurile nerealizate prin utilizarea, sub orice forma, a informatiilor prezentate in materiale. Performantele trecute nu reprezinta garantii ale performantelor viitoare ale instrumentelor financiare.