Comisia Europeană (CE) a propus, miercuri, introducerea de sancţiuni penale, în viitor, împotriva angajaţilor instituţiilor de credit vinovaţi de manipularea ratelor interbancare, după agravarea scandalului LIBOR în iunie, scrie France Presse. 


"CE intenţionează să ceară fiecărui stat membru să prevadă în legislaţia internă aplicarea de sancţiuni penale în cazurile de manipulare a indicilor dobânzilor interbancare", se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Scandalul privind manipularea ratei britanice LIBOR şi a celei europene EURIBOR s-a acutizat în iunie, după descoperirea operaţiunilor băncii britnice Barclays în perioada 2005-2009.

"În spatele acestei manipulări există o lipsă totală de moralitate. Noi credem că un astfel de comportament trebuie pedepsit", iar judecătorii ar trebui să aibă "mijloacele pentru a pedepsi fără indulgenţă, în cazurile severe chiar cu închisoarea", sustine CE. 

Comisia a prezentat în octombrie anul trecut două propuneri pentru a pedepsi mai sever abuzul pe piaţa financiară. Acestea se află în discuţia Parlamentului şi Consiliului de Miniştri. Noua propunere va fi introdusă sub forma unor amendamente. Autorităţile din SUA, Europa şi Japonia cercetează mai mult de zece bănci mari suspectate de manipularea dobânzii interbancare LIBOR (London Interbank Offered Rate).

Grupul britanic Barclays este singurul care a recunoscut că a încălcat regulile şi a acceptat să plătească o amendă de circa 360 de milioane de euro.
Indicele LIBOR este calculat de Asociaţia Bancherilor Britanici pe baza estimărilor zilnice a 18 bănci privind costurile împrumuturilor interbancare pe diverse perioade de timp, în diferite monede. Deoarece cifrele înaintate de bănci nu sunt bazate pe tranzacţii reale, indicele poate fi manupulat de traderi. Ratele LIBOR sunt folosite pentru stabilirea dobânzilor în contracte de mii de miliarde de dolari.