Cea mai mare banca, dupa active, din tarile Golfului Persic, Qatar National Bank (QNB), a demarat negocierile pentru preluarea unei participatii la DenizBank, subsidiara din Turcia a bancii franco-belgiene Dexia.

,,Negocierile sunt in curs de desfasurare, ele se afla inca in stadiu incipient si succesul lor depinde de conformitatea afacerilor DenizBank cu strategia de expansiune internationala a grupului QNB, precum si de un acord privind pretul care sa reflecte in mod corect situatia financiara a DenizBank si rezultatul operatiunilor sale", a declarat un oficial al Qatar National Bank.

Dexia, banca salvata de guvernele belgian si francez, a angajat Bank of America - Merrill Lynch si White&Case pentru a evalua optiunile privind participatia sa la DenizBank.

Interes pentru DenizBank a manifestat si cea mai mare banca de stat din Rusia, Sberbank, in cadrul unui proces de extindere pe pietele din regiune.

Noua strategie a bancii presupune ca, pana in 2014, sa obtina 5% din profit de pe aceste piete.

Sberbank a preluat recent Volksbank International, cu exceptia operatiunilor de pe piata romaneasca.

Banca rusa incearca sa patrunda si pe piata poloneza, unde subsidiarele grupului belgian KBC si a portughezilor de la Millennium BCP sunt de vanzare.