Agenţia de evaluare Moody's a retrogradat joi ratingul atribuit băncii italiene Monte dei Paschi di Siena, cea mai veche bancă din lume, la nivelul nerecomandat pentru investiţii, pe fondul îngrijorărilor că planurile de recapitalizare ale guvernului nu vor fi suficiente, transmite AFP.


Moody's a precizat că a coborât cu două trepte ratingul băncii Monte dei Paschi di Siena, de la 'Ba2' până la 'Baa3', perspectiva asociată fiind una negativă. Agenţia a precizat că acţiunea reflectă punctul său de vedere potrivit căruia 'rămâne o probabilitate semnificativă ca Banca Monte dei Paschi di Siena să aibă nevoie de un nou sprijin extern'.

Puternic expusă la criza datoriilor din zona euro, în luna iunie a acestui an Banca Monte dei Paschi di Siena a fost nevoită să accepte un sprijin guvernamental în valoare de 1,5 miliarde de euro pentru a-şi putea rambursa datoriile şi a-şi consolida capitalul.

Agenţia de evaluare subliniază că, pe baza testelor derulate de Autoritatea Bancară Europeană şi Banca Centrală a Italiei, Banca Monte dei Paschi di Siena nu va fi capabilă să-şi majoreze singură capitalul de bază (core Tier 1) la nivelul cerut de 9%, astfel că va fi nevoită să ceară ajutorul Trezoreriei italiene. În plus, calitatea activelor băncii Monte dei Paschi di Siena e slabă şi va continua să se înrăutăţească având în vedere perspectivele slabe de creştere ale economiei italiene în 2012 şi 2013.