Agricultorii si fermele care beneficiaza de schema de plata unica pe suprafata vor putea contractata de la CEC Bank im­pru­muturi pentru finantarea capita­lului de lucru in limita a 80% din valoarea sub­ven­tiei care urmeaza a fi incasata. Institutia de credit a anuntat ca va incheia cu Agen­tia de Plati pentru Interventii in Agricul­tura (APIA) si Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) conventia trila­terala privind finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente de catre beneficiarii schemei de plata unica pe suprafata (SAPS) Campania 2011. Valoarea creditului va fi de 80% din suma cuvenita din SAPS, denominata in lei, la cursul leu/euro comunicat de BNR la data solicitarii creditului. Finantarile beneficiaza de garantia emisa de FGCR, care va reprezenta pana la 80% din valoa­rea creditului acordat.

Dobanda practicata de CEC Bank pen­tru acest tip de credit este cuprinsa intre 9,4% si 9,9%, in functie de clasa de risc in care se incadreaza clientul, iar la acor­dare se percepe un comision de 0,25% din valoarea finantata.

Plata pentru sumele cuvenite beneficiarilor in cadrul schemei de plata unica pe suprafata (SAPS) se va efectua pana la data de 30 iunie 2012 inclusiv, in conturile beneficiarilor deschise la CEC Bank din sumele cuvenite de la APIA. Clientii bancii beneficiaza de consultanta gratuita in ceea ce priveste pregatirea documentatiei de accesare a creditului.

Masurile de sprijin pe suprafata cuprind schema de plata unica pe supra­fata (SAPS), plati nationale directe comple­men­tare (PNDC), schema de plata se­pa­rata pentru zahar, plati tranzitorii pentru tomate destinate procesarii si plati compensatorii pentru masurile de dezvoltare rurala.