Contributia asigurarii sociale de sanatate a devenit, de aproape 10 ani, spionul dividendelor, dobanzilor sau chiriilor. Potrivit Legii 145/1997, modificata apoi si transformata in Legea 95/2006, daca o persoana are ca venit unic declarat una dintre cele trei surse, atunci este obligata sa plateasca statului o cota de 5,5% pentru sanatate. Daca Fiscul ar face lumina in economia subterana din piata chiriilor, doar de aici ar putea aduna la sanatate peste 115 mil. euro.

Inca din primele zile ale noului an, ghisele Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate au fost luate cu asalt de restantierii la plata contributiei sociale de asigurari de sanatate (CASS). Asta in contextul in care casele judetene de asigurari au trimis catre datornici, in luna decembrie, o serie de somatii de plata, care ar putea dobandi si titlul executoriu, aplicabil de catre ANAF, in cazul neachitarii restantelor CASS. Daca o parte dintre cei somati la plata contributiei au contestat somatiile CASJ, cei care nu au putut face dovada platii sau exceptarea de la aceasta risca sa intre sub lupa ANAF.

CASS din dividende sau dobanzi, sub lupa ANAF


Intr-un nou proiect de ordin al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), aflat in dezbatere publica pe site-ul insti­tutiei, se regaseste, printre alte norme si articole de lege, si faptul ca „per­soana asigurata are obligatia platii contri­butiei asupra veniturilor rea­lizate din cedarea bunurilor, veni­turilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprie­tate intelectuala etc.”.

Acest lucru reaminteste practic o norma din Legea asigurarilor sociale de sanatate care are aplicabilitate inca din 1999, dupa ce in 1997 a fost elaborata Legea 145. La randul sau, actul normativ a suferit o serie de modificari, transformandu-se dupa aproximativ 10 ani in Legea 95/2006. Mai exact, potrivit legii, persoanele care inregistreaza doar venituri din dividende, dobanzi sau chirii se vor supune normelor legale si vor trebui sa plateasca CASS, in cuantum de 5,5%, raportat la venitul incasat.

Pe de alta parte, daca aceste per­soane platesc contributia la sana­tate, prin alte forme sau surse de venit, sunt implicit exceptate de la plata CASS, raportata la valoarea dividen­delor sau a dobanzilor bancare pe care le inca­seaza.

Chiriile la negru taie 115 mil. euro de la sanatate


Totusi, daca in cazul persoanelor care incaseaza dividende sau do­banzi bancare exista raportari de la ANAF catre CNAS, ceea ce conduce la transparenta veniturilor, in cazul chiriilor lucrurile sunt cu totul „gri”.

Potrivit analistilor imobiliari din piata autohtona, la nivel national exista 600.000-700.000 de proprietari care nu declara veniturile obtinute din chirii. La o chirie medie de 250 de euro pe luna, aceasta in cazul in care proprietarii detin in chirie doar un singur imobil, rezulta venituri anuale de 3.000 euro/proprietar, care impozitate cu 16% ar fi adus statului, anual, pana la 350 de milioane de euro. In cazul platii CASS, suma s-ar ridica la peste 115 milioane de euro, dar doar in cazul in care respectivii proprietari nu ar avea un alt venit declarat din care s-ar deduce plata CASS.

In ceea ce priveste plata contributiei sociale de asigurari de sanatate, raportata la cuantumul dividendelor sau al dobanzilor incasate de popu­latie, schema de impozitare este vala­bila doar in cazul in care dividendele sau dobanzile reprezinta venituri unice.

Potrivit reprezentantilor CNAS, „ANAF face anual rapoarte privind persoanele purtatoare de dobanzi sau dividende, iar noi verificam daca acestea platesc asigurarea de sanatate in baza acestor venituri sau a altor venituri declarate. Au fost cazuri in care, in momentul in care am depistat ca o terta persoana nu incasa decat venituri din dobanzi, dividende sau chirii, imediat dupa primirea soma­tiei de plata a recurs la infiintarea unui PFA (persoana fizica autorizata) sau chiar a incheiat un contract de munca prin care sa justifice o plata a CASS raportata la salariul minim pe eco­nomie”.

Bancile nu aplica CASS pe venituri din dobanzi


Bancile nu taxeaza dobanzile incasate de clienti din constituirea depozitelor la termen si cu nivelul contributiei pentru asigurari de sanatate. Reprezentantii BCR si Alpha Bank au respins zvonul potrivit caruia pensionarii isi vor vedea veniturile din dobanzi drastic reduse dupa ce guvernul a adoptat in decembrie 2010 Ordonanta de Urgenta nr. 107 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Desi ordonanta nu „straluceste” prin claritatea modificarilor, totusi autoritatile nu au modificat decat nivelul pensiilor de la care se datoreaza contributiile pentru asigurari de sanatate, peste 740 de lei. In rest, ca si in Legea 95/2006, CASS este aplicata castigurilor din dobanzi doar daca titularii depozitelor nu realizeaza venituri si de alta natura.