Premierul Victor Ponta a prezentat, luni, cele 15 "bombe cu ceas" pe care Executivul său le-a "moştenit" de la guvernarea PDL, el arătând că în cele cinci luni de mandat s-a confruntat cu grave probleme lăsate de fostele Cabinete, pe care a încercat să le soluţioneze.Ponta a spus că prima "bombă cu ceas" este reprezentată de "sistemul de corupţie şi de crimă organziată" din cadrul ANAF, organizat de PDL şi Sorin Blejnar. Premierul a precizat că acest sistem de corupţie şi de evaziune fiscală a dus la pierderi grave pentru buget, în primul trimestru, respectiv după plecarea lui Blejnar, fiind raportate încasări care au crescut cu peste un miliard de de lei. Premierul a spus că 'bomba" privind aprobarea de noi impozite şi taxe locale a explodat în timpul guvernării sale, el dând asigurări că în 2013 nu se poate susţine creşterea taxelor şi impozitelor.

A doua "bombă" dezamorsată, potrivit lui Ponta, a fost reprezentată de situaţia de la Poşta Română, unde s-au înregistrat peste 100 de milioane pagubă, faptele de corupţie fiind coordonate de la Ploieşti, potrivit premierului, de către preşedinta organizaţiei PDL Prahova, a cărui nume, însă, nu a fost rostit.

Ponta a spus că a treia "bombă" a fost reprezentată de Hidroelectrica, unde s-au înregistrat 1,2 miliarde de Euro prejudiciu produs de PDL şi de Adriean Videanu, dar şi de Oltchim, cu un prejudiciu de 700 de milioane de Euro. A patra "bombă", potrivit lui Ponta, constă în blocajul de la POSDRU şi alte programe sectoriale sau regionale blocate pentru deficienţe constate de audituri naţionale şi europene.

A cincea "bomba" identificata de Ponta: taxa de claw-back adoptată de Guvernul Emil Boc prin două OUG succesive care se contraziceau, la care a adăugat un deficit de 700 milioane de lei în funcţionarea spitalelor, acestea nefiind bugetate şi pentru trimestrul al patrulea. "Bombele" cu numerele sase si opt reprezinta subfinanţarea cronică a armatei si, respectiv,  personalul din Poliţie, având în vedere că s-au făcut disponibilizări de către fostul ministru Igaş, care a blocat toate posturile pentru absolvenţi.

CNAS, faptele grave de coruţie de acolo, neasigurarea bugetelor pentru funcţionarea spitalelor şi plata medicilor, cele 100 de milioane de lei angajate în faze de achiziiţi a produselor informatice şi faptul că încasările de la cetăţeni nu ajungeau înapoi în servicii medicale constituie, in opinia lui Ponta, a noua "bombă" lăsată de PDL.

A zecea "bombă" premierul o impută direct lui Emil Boc şi Traian Băsescu, care s-au angajat în negocierile cu partenerii internaţionali în ceea ce priveşte creşterea preţului la gaze, lăsând astfel marile oraşe fără subvenţie la încălzire pentru această iarnă. Ponta a arătat că a unsprezecea "bombă" are în vedere faptul că PDL a lăsat TVR cu 100 de milioane de Euro datorii, iar a doisprezecea se referă la diminuarea indemnizaţiei pentru mame, pe care Guvernul său încearcă să o restituie.

Taxa auto reprezintă, potrivit lui Ponta, a treisprezecea "bombă", în condiţiile în care suma de 400 de milioane încasată de Guvernul PDL trebuie restituită în baza hotărârilor judecătoreşti. A paisprezecea „bombă”, în accepţiunea premierului, e dată de faptul că guvernarea PDL nu a prevăzut niciun buget pentru punerea în aplicare a codurilor juridice, ajungându-se la situaţia ca ministerul Justiţiei să aibă, în acest moment, conturile blocate în urma proceselor pierdute cu magistraţii.

Ponta a spus că a cincisprezecea "bombă" e reprezentată de situaţia din Educaţie, PDL neasigurând bugetul de funcţionare până la sfârşitul anului. El a acuzat şi faptul că introducerea clasei pregătitoare de către fostul ministru s-a făcut doar pentru a derturna 50 de milioane de lei pentru firmele PDL.

"Toate acestea le-am moştenit şi asupra lor ne-am aplecat în cinci luni. Cei de la PDL voiau să prezinte un bilanţ, m-am gândid să-i sprijin şi să le aduc aminte ce au distrus sau furat în această ţară. În perioada 2012-2016 e necesar ca PDL să reflecteze la ce a făcut şi să se reformeze ca să spună din nou ceva pe scena publică românească. Tăcerea în cazul lor e de aur, fără să fac aluzie pentru aplecarea celor de la PDL pentru exploatarea cu cianuri", a spus Ponta.