Cea mai mare tranzactie inregistrata in 2011 a fost achizitia portofoliului Europolis de la nivel regional de catre CA Immo. Mai multe dintre tranzactiile realizate au fost fie intra-grup, fie fara-numerar, se arata in ultimul raport Jones Lang LaSalle (JLL).


Totodata, piata romaneasca a asistat la al doilea cel mai mare faliment al unui centru comercial, dupa Tiago Mall in 2010. Astfel, City Mall din Bucuresti a fost scos la vanzare de catre UniCredit Tiriac Bank si achizitionat de catre un dezvoltator local, fost proprietar al City Mall. Valoarea tranzactiei a fost de 17,3 mil. euro.

Pe segmentul caldirilor de birouri, Bluehouse Capital a finalizat achizitia Astoria Center, o tranzactie estimata la circa 10 milioane de euro.

Volumul total de investitii imobiliare tranzactionat in 2011 a ajuns la aproximativ 400 milioane de euro, se mai arata in raportul JLL.

Prima jumatate a anului 2011 a fost caracterizat de un avans semnificativ in discutiile dintre fondurile institutionale si vanzatori. Diferenta intre asteptarile celor doua parti s-a redus si mai multe tranzactii au fost realizate in toate sectoarele de piata.

In contrast, a doua jumatate a anului 2011 a fost dominata de instabilitatea financiara la nivel mondial care a dus la abordari de genul "wait and see" din partea potentialilor investitori.

Pentru ca indicatorii macroeconomici au ramas solizi, aceste fonduri si-au reluat activitatea astfel ca, mai multe tranzactii importante sunt asteptate sa se finalizeze in 2012. Si desi procesul de tranzactionare continua sa fie foarte cronofag, volumul de investitii asteptat pentru 2012 va peste nivelul inregistrat in 2011, sustin consultanti JLL.