Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii, spune că, în cel mult două săptămâni, 11.000 de posturi vor fi deblocate în sistemul sanitar, 50-60 la sută pentru asistente medicale şi aproximativ 25 la sută pentru medici.

Legea sănătăţii va fi gata pentru dezbatere publică la 1 iulie, dar primul pas important este asumarea politică de către Guvern a soluţiilor propuse, pentru că sunt mai multe variante posibile, fiecare cu avantajul şi dezavantajul său, spune ministrul Sănătăţii într-un interviu acordat Mediafax.

El precizează că noua lege a sănătăţii va cuprinde principiile de definire a pachetului de bază, printre care şi riscul pentru care pacientul vrea să se asigure, respectiv pentru risc minor sau pentru cancer.

Vasile Cepoi vorbeşte şi de reţinerea cu care managerii de spitale privesc posibilitatea ca un spital să obţină statut de fundaţie, arătând că doar patru sau cinci au afirmat că ar dori reorganizarea ca unitate nebugetară. Ministrul explică această prudenţă prin faptul că o reorganizare a spitalului ca fundaţie presupune responsabilităţi foarte mari.

Totuşi, ministrul susţine că dacă vor fi suficienţi manageri curajoşi capabili să facă acest lucru, ar putea fi pus în aplicare un proiect pilot, iar din experienţa acestora vor putea fi desprinse dificultăţile şi avantajele.

Ministrul Sănătăţii mai spune că au fost făcute mai multe propuneri pentru secretarii de stat şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dar deocamdată nu poate anunţa despre cine este vorba, pentru că decizia este politică şi ar crea discuţii care nu sunt corecte.

Despre managerii de spitale care vor să facă politică, Vasile Cepoi spune că dacă aceştia folosesc funcţia ca mijloc de propagandă electorală, trebuie să aleagă între a conduce spitalul şi funcţia politică, considerând că "ambele nu merg".

În ce priveşte raportul în cazul Institutului Cantacuzino, Vasile Cepoi spune că acesta va fi gata într-o săptămână, dar că analiza datelor ar mai putea dura. Ministrul este aproape sigur că Institutul Cantacuzino, unul dintre primii opt producători de vaccinuri din lume, trebuie să se retehnologizeze, motiv pentru care nu va putea fi reluată din toamnă producţia de vaccin antigripal.