Compania de utilitati din Republica Ceha, CEZ, s-a prevalat de un punct din contractul de privatizare a Electrica Oltenia si a facut o oferta de cumparare a pachetului minoritar la filialele pe care le detine aici. Pretul este dublu fata de cel pe care l-a dat in 2005.

Cehii de la CEZ ofera pentru 49% din filialele locale din Romania, CEZ Distributie, CEZ Vanzare si CEZ Servicii, peste 350 de milioane de euro, de doua ori mai mult decat au platit in 2005 pentru a intra in posesia a 51% din distributia Electrica Oltenia. „Oferta CEZ este de peste 350 de milioane de euro, dar valoarea reala va putea fi comu­nicata dupa ce vom avea evaluarea KPMG“, a declarat ministrul Econo­miei, Adriean Videanu. Fondul Proprietatea, care detine 30% din CEZ Distributie si CEZ Vanzare si 12% din CEZ Servicii, ar putea primi 215 milioane de euro, iar distri­buitorul de electricitate Electrica, aflat in portofoliul statului roman, se asteapta sa incaseze in jur de 137 de milioane de euro pentru pachetele de 18,99% pe care le are la CEZ Distributie si CEZ Vanzare si de 37% la CEZ Servicii. Diferenta dintre pretul de 166 de milioane de euro platit la privatizarea Electrica Oltenia si cel de 350 de milioane de euro de acum se explica prin faptul ca cehii au saltat afacerile distri­bui­to­rului in patru ani cu peste 50%, de la 319 milioane de euro la apro­xi­mativ 450 de milioane de euro in 2008. In plus, la aceasta diferenta au contat investitiile de peste 200 de mi­lioane de euro pe care cehii le-au facut pentru schimbarea retelei electrice.

Drept de optiune


Compania CEZ a trimis, la finele lunii iunie, o notificare catre Electrica si Fondul Proprietatea prin care si-a manifestat optiunea de cumparare pentru pachetul pe care aceste societati le detin la filialele grupului ceh in Romania, potrivit unui punct din contractul de privatizare semnat de Electrica si CEZ in 2005. CEZ si-a ales momentul de a-si exercita optiunea in plina criza economica mondiala, scopul fiind acela de a obtine un pret mai scazut.

Totodata, cehii au avantajul ca au un grad de indatorare printre cele mai scazute din Europa. Actionarii Fondului Proprietatea vor lua o decizie privind oferta CEZ la finele lunii. „In prezent, avocatii nostri analizeaza constran­ge­rile legale si modul in care s-ar putea face vanzarea, iar ulterior actionarii Fondului vor lua o decizie in acest sens in AGA din 27 iulie“, a declarat recent Daniela Lulache, presedintele Fondului Proprietatea. Detinerile FP provin din participatia minoritara a Electrica la CEZ Distributie si CEZ Vanzare, dupa privatizarea fostei Electrica Oltenia. CEZ Servicii este o societate infiintata ulterior separarii activitatii de distributie de cea de furnizare, prin aportul direct al Fondului Proprietatea alaturi de CEZ si Electrica.


Primii la tranzactii


Ca si anul trecut, cehii de la CEZ tin capul de afis cu cea mai importanta tranzactie incheiata pe piata autohtona de energie. In 2008, ei au platit 300 de milioane de euro pentru doua proiecte eoliene, in Dobrogea, de 600 MW, companiei Continental Wind Partners. Ei au un plan de investitii de minimum 2,2 miliarde de euro in Romania in sectorul de productie. In afara de parcul eolian de la Cogealac si Fantanele, care ii va costa 1,1 miliarde de euro, cehii vor fi parte in compania de proiect care va construi reactoarele 3 si 4 de la Cenavoda si vor ridica o termocentrala de 400 MW la Galati, printr-un joint-venture cu Termoelectrica.