Starea de neliniste se amplifica printre marii producatori de parfumuri de lux: la Bruxelles se discuta o noua reglementare la nivel european menita sa limiteze utilizarea ingredientelor desemnate drept responsabile de alergii.


Pentru fabricantii de parfumuri de lux se anunta vremuri grele si tensionate. Potrivi presei franceze, producatorii sunt, pur si simplu, inspaimantati de noua legislatie, aflata acum in faza de proiect, si care vizeaza limitarea utilizarii anumitor ingrediente susceptibile sa creeze alergii la 1 – 3% dintre europeni.

Aceasta reglementare se bazeaza pe un raport al Comitetului stiintific pentru securitatea consumatorilor, publicat in luna iunie. Autorii studiului recomanda, printre altele, reducerea concentratiei a 12 ingrediente la 0,01% din produsul finit, adica pana aproape de disparitie.

„Pornind de la punctul de vedere al respectivului Comitet, Comisia Europeana analizeaza in prezent masurile care se impun pentru a transpune opinia stiintifica in legislatia produselor cosmetice si pentru a garanta o protectie adecvata a consumatorilor”, au explicat surse ale Executivului comunitar.

Ce inseamna asta pentru parfumuri? Private de ingredientele cheie, ele isi pierd, pur si simplu, mirosul. Printre ingredientele incriminate figureaza amestecul de plante care confera celebrului Chanel 5 aromele sale inegalabile sau geraniolul folosit, spre exemplu, la unul dintre parfumurile vedeta marca Guerlain, Shalimar.

Pentru Pierre Sivac, presedintele Asociatiei internationale a parfumurilor, aceste ingrediente constituie, „coloana vertebrala a aproximativ 90% dintre parfumurile de lux” .