Presedintele Traian Basescu a gasit solutia prin care Roma­nia nu mai pierde fonduri europene: nu mai trimitem facturi la Bruxelles. Cel putin deocamdata, pana cand acestea nu sunt ve­rificate la sange. Ingenioasa idee a fost transmisa degraba la gu­vern, iar premierul Emil Boc a implementat-o ministrilor pe loc, la sedinta de miercuri a cabinetului.

Sigur, e un paradox in enuntul simplificat de mai sus. Nu trimiti facturi, nu decontezi, deci nu atragi fonduri europene. Pentru ca, pentru cine nu stie, banii europeni nu vin la aprobarea proiectelor, in valize, ci doar ca deconturi ulterioare cheltuielilor eligibile deja angajate. Logica prezidentiala este ca daca Bruxelles-ul ne prinde cu fofarlica nu mai deconteaza in veci banii cu pricina, pe cand daca nereguralitatile sunt descoperite de autoritatile romanesti de control, banii europeni alocati pot fi transferati de la proiectul cu probleme la altul in regula. Chestie romaneasca.

Poate ca planul ar avea o noima daca Romania ar fi avut o rata de absorbtie onorabila si, dupa ce ai incasat grosul banilor europeni, sa te gandesti cum sa reglezi situatia sa nu pierzi si ultimii bani. Dar, nu mai depate de saptamana trecuta, premierul Boc a primit o scrisoare dojenitor-ironica de la presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, in care se ,,remarca” progresul Romaniei in cresterea ratei de absorbtie de la 2% la 3%! Evident, fiind pe ultimul loc in UE. In atari conditii, prese­dintele Romaniei vine cu ideea salvatoare de a nu mai absorbi nimic, ca poate ne confisca UE banii! Ramanem cu 3%, dar curati!

Pentru cine nu a operat cu fonduri europene poate nu intelege de ce e gresita ideea presedintelui. Principala piedica in atragerea fondurilor europene este sistemul hiperbirocratic prin care trec proiectele. Un sistem doar schitat cadru de UE, dar conceput de autoritatile romanesti, te face sa-ti iei campii decat sa lucrezi cu bani de la Bruxelles. Nenumaratele verificari si, mai ales, marea intarziere cu care se fac deconturile, iti falimenteaza afacerea, care altfel parea castigatoare pentru ca beneficia de finantare europeana. Acum, presedintele, prin vocea guvernului, vrea sa blocheze total deconturile si sa mai introduca inca un filtru de verificare. Care va fi rezultatul? Vor fi eradicate 10, 20, hai 100 de proiecte manarite si vor muri 500 sanatoase. Iar domnul Barroso nu ne va mai putea ironiza peste un an nici pentru amaratul salt de 1%.