In China a fost convenita lista viitorilor lideri politici ai tarii, informeaza Reuters. Componenta viitorului Comitet permanent al Biroului politic al Partidului Comunist – principalul organ de conducere a tarii – va fi redusa de la noua la sapte membri, reprezentanti ai tuturor marilor clanuri politice ale tarii.


Analistii cred ca noua generatie de conducatori ai Chinei va continua reformele economice, dar nu se asteapta la schimbari in plan politic. Candidaturile au fost convenite in urma discutiilor purtate de cei mai influenti oameni politici ai Chinei: actualul presedinte Hu Jintao, adjunctul acestuia si viitorul predecesor, Xi Jinping, in varsta de 59 de ani, si fostul lider Jiang Zemin. Printre altii, pe lista a intrat, alaturi de Xi Jinping, viitorul vicepresedinte Li Keqianq, in varsta de 57 de ani.

Lista urmeaza sa fie supusa aprobarii Comitetului Central al partidului de guvernamant, programat pentru 1 noiembrie. Sunt posibile unele modificari, dar configuratia globala a noii conduceri a Chinei, a doua economie a lumii, a fost conturata. Ea respecta echilibrul intre diferitele forte politice interne, lucru bun pentru stabilitatea puterii, dar care ingreuneaza posibilitatea desfasurarii de reforme politice serioase.

Oricum, printre candidaturi se numara, de asemenea, actualul ministru de finante, Wang Qishan, in varsta de 64 de ani, apreciat de investitorii straini, alaturi de Liu Yunshan si ministrul informatiilor, care a incercat sa stopeze dezvoltarea retelelor sociale pe internet.

Singura necunoscuta a acestei ecuatii este daca Hu Jintao va preda succesorului sau Xi Jinping nu numai conducerea partidului, dar si a armatei, renuntand la functia de sef al Consiliului militar. Pana acum, liderii chinezi au pastrat acest post. Jiang Zemin, spre exemplu, a indeplinit aceasta functie inca doi ani de la incheierea oficiala a mandatului de sef al statului.

Potrivit Reuters si AFP, Hu Jintao intentiona, spre deosebire de predecesorii sai, sa renunte la toate pozitiile sale oficiale. Expertii sunt insa de parere ca, dupa toate probabilitatile, el va trebui sa amane acest pas pe fondul situatiei politice din regiune, vezi tensionarea relatiilor dintre Beijing si Tokio din cauza disputelor vizand supramatia asupra insulelor Senkaku, controlate de-factor de Japonia.

Pentru partea nipona, afirma analistii chinezi, o schimbare a conducerii militare a Chinei ar putea insemna ca Beijing nu este pregatit pentru activiuni decisive pentru apararea intereselor sale.