Afluxul de investitii straine directe in economia Chinei s-a redus, din noiembrie anul trecut pana in noiembrie anul acesta cu 9,8%, la 8,8 miliarde de dolari. Este prima scadere a acestui indice incepand din 2009.


Totusi, conform cifrelor Ministerului comertului, China a atras in primele 11 luni din 2011 investitii straine directe in valoare totala de 103,8 miliarde de dolari, cu 13,2% ai mult decat in perioada similara a anului trecut. La aceasta suma SUA au contribuit u 2,74 miliarde de dolari (-23,1%), UE cu 5,98 miliarde (+0,29%), in timp ce investitiile din noua tari vecine, inclusiv din Taiwan, Japonia si Corea de Sud, precum si din Hong Kong au sporit cu 17,98%, la 89,6 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, expertii nu sunt inclinati sa dramatizeze situatia. „Nu trebuie uitat ca investitiile straine directe nu s-au situat niciodata in centru modelului de crestere a Chinei. Beijing investeste peste 50% din venitul sau, de aceea economia tarii nu depinde intr-o masura critica de banii veniti de peste hotare”, explica Mark Williams, de la Capital Economics.

Analistii sunt de parere ca, pe termen lung, afluxul de investitii straine directe se va reface, pentru ca, spune Jua Chunwei, de la Huachuang Securities, „puterea de atractie a pietei chineze nu poate fi ignorata de companiile occidentale”. Desi, subliniaza expertul, este posibil ca, pe fondul cresterii cheltuielilor in China si a reducerii ritmului economiei mondiale, o serie de intreprinderi de mai mica amploare sa prefere regiuni mai ieftine.

Privind lucrurile in ansamblul lor, 2012 se anunta un an dificil pentru China. In ultimele trei trimestre, Produsul Intern Brut al statului si-a incetinit evolutia, iar economistii estimeaza a anul viitor PIB-ul va fi sub 9%, pentru prima data din 2001.