Autoritatile chineze pun la punct o ampla reforma a activitatii companiilor de brokeraj, cu scopul transformarii acestora in banci mondiale de investii. E adevarat ca, pentru a deveni o concurenta serioasa pentru structuri precum Morgan Stanley sau Goldman Sachs, este nevoie de timp si de o serie intreaga de fuziuni intre societatile chineze.


Comisia de reglementare a pietelor financiare chineze (CSRC) a elaborat un proiect de lege privind liberalizarea sectorului national de brokeraj. In virtutea noilor norme, companiile de resort vor putea sa-si sporeasca prezenta pe piata instrumentelor financiare derivative si sa dezvolte o activitate proprie in domeniul gestinarii de active, private banking si private equity.

„Sectorul chinez de brokeraj nu a reusit, pana acum, sa se afirma in fata celor mai mari banci occidentale de investitii. Experienta tarilor cu un sector bancar liberalizat arata ca o competitivitate sporita apare acolo unde nu exista control din partea statului”, subliniaza documentul.

Societatile chineze de brokeraj controleaza active in valoare totala de 261 miliarde de dolari, in conditiile in care numai in cazul Goldman Sachs acest indice atinge aproape 950 miliarde de dolari.

Pentru ca transformarea companiilor de brokeraj in banci de investitii sa fie deplina, CSCR le va permite sa formeze grupuri de finantare si sa transfere sub controlul lor fonduri de investitii, folosindu-se, totodata, de un spectru larg de instrumente financiare in realizearea unor operatiuni speculative.

„Ceea ce se intampla acum in China aminteste de situatia din SUA de la mijlocul anilor 1970. Firmele de brokeraj sunt invitate sa faca ceea ce a permis colegilor americani sa evolueze”, au comentat analistii de la Guosen Securities.