2011 a fost un an record pentru piata mondiala a vanzarilor la licitatiile de arta, unde China detine o cota de 41,5%.


Anul trecut, aceste vanzari s-au ridicat la 11,5 miliarde de dolari. Este pentru prima data cand, potrivit calculelor Artprice.com, a fost depasit pragul de 10 miliarde de dolari.

Aceasta crestere se datoreaza in primul rand Chinei, care reprezinta 41,5% din piata mondiala, cu un produs total de 4,8 miliarde de dolari, adica un avans de 38%. De doua ori mai mult decat vanzarile americane si de aproape 10 ori mai mult decat amploarea pietei franceze.

Thierry Ehrmann, fondatorul Artprice, estimeaza ca Asia va reprezenta anul acesta 54% din piata, fata de 43% anul trecut, meritul acestei ascensiuni revenind rezultatelor realizate pe acest segment de China, Hong Kong si Singapore.

Se constata, astfel, o patrudere in forta a noilor piete precum Sinagore sau Indonezia. De notat ca obiectul cel mai bine vandut la o licitatie a fost anul trecut tabloul Eagle Standing on Pine Tree, panza semnata de artistul chinez Qi Bishi si adjudecata cu 57,2 milioane de dolari.

Aproape jumatate din cele 1688 de achizitii de peste 1 milion de dolari au fost realizate in cadrul liciitatiilor chineze. Dincolo de ritmul dinamic al economiilor asiatice, piata obiectelor de arta pare sa profite de statului ei de valoare-refugiu.