Acuzata ca a ascuns in mod intentionat amploarea unei maree negre, compania americana ConocoPhillips a fost nevoita, la ordinul Beijingului, sa suspende exploatarea unui camp petrolier situat in cel mai mare zacamant offhore al Chinei. Este vorba de Penglai 19-3, care reprezinta pentru ConocoPhillips cea mai importanta descoperire in largul coastelor chineze si una dintre principalele rezerve exploatabile de aur negru din China.
La inceputul saptamanii trecute, societatea americana a fost acuzata de Cotidianul poporului, organul oficial al Partidului comunist la putere in China, de indiferenta fata de daunele provocate mediului inconjurator. In total, o cantitate de 3.200 de barili de materie poluanta s-a scurs din cele doua platforme Conoco, care opereaza in Goflul Bohai in colaborare cu intreprinderea chineza de stat CNOOC. Concernul american a respins toate invinuirile care i-au fost aduse.
Campul offshore Penglai 19-3, a carui exploatare a debutat in 1999, urma sa produca anul acesta 60.000 de barili pe zi. Daca operatiunile de forare vor ramane blocate, productia neta a CNOOC va inregistra o scadere de 8 milioane de barili in 2011, adica un recul de 2,3% fata de previziuni, au estimat expertii Credit Suisse.