Compania Foxconn Technology Group a decis inchiderea uzinei sale din nordul Chinei, dupa ce o disputa aparent banala izbucnita in caminul intreprinderii a degenerat intr-o bataia generala, la care au luat parte aproape 2.000 de angajati.


Uzina Foxconn numara aproximativ 79.000 de muncitori si produce componente electronice pentru autoturisme si marfuri de larg consum, inclusiv elemente pentru ultimul model al telefonului inteligent lansat de Apple, iPhone 5, pe care il si asambleaza.

In comunicatul publicat, conducerea Foxconn face referire la un raport al politiei, conform caruia 40 de persoane implicate in scandal au fost spitalizate, multe altele fiind arestate. Conflictul a izbucnit intr-un camin privat. „Nu se stie motivul pentru care a izbucnit cearta, dar se pare ca nu este vorba de chestiuni de servici”, a subliniat compania.

Foxconn este una dintre cei mai mari producatori de aparatura electronica din lume. In China, intreprinderile controlate de acest gigant numara aproape 500.000 de angajati, iar asemenea situatii de tensiuni intre lucratori s-au inregistrat si in trecut. In iunie, aproape 100 de oameni s-au rasculat la o uzina din nord-vestul Chinei, protestatarii acuzand salarii prea mici si conditii de munca precare. Pentru calmarea spiritelor, conducerea unitatii a fost nevoita sa mearga in intampinarea angajatilor.