Seful gigantului Apple, TIm Cook, se afla in China, unde va incerca sa rezolve problemele cu care se confrunta compania pe care o conduce pe una dintre cele mai mari piete din lume. 


Este pentru prima data cand Cook viziteaza China de la preluarea conducerii firmei cu emblema marului. Ieri, el a fost primit de primarul Beijingului si a trecut pragul celui mai mare magazin Apple din oras. "Pentru noi, China este foarte importanta si intentionam sa crestem pe aceasta piata", a declatat Carolyn Wu,  purtator de cuvant al Apple pentru China, comentand deplasarea lui Cook. Ea a refuzat, totusi, sa detalieze programul de lucru al patronului companiei americane.


In acelasi timp, China reprezinta pentru Apple cel mai important centru de productie. Cu toate acestea, grupul american a pierdut, in aceasta tara, teren pe segmentul smartphone in favoarea Samsung Electronics. In plus, compania americana nu a lansat inca in China cea de-a treia generatie a tabletei iPad.

Apple are contracte cu China Telecom si Unicom pentru distribuirea de iPhone in tara, insa cel mai mare operator chinez, China Mobile, nu are inca un parteneriat cu grupul american. Analistii considera ca o alianta cu China Mobile este de importanta cruciala pentru accelerarea vanzarilor iPhone in China, insa cele doua companii nu au rezolvat inca problemele de compatibilitate dintre telefoane si reteaua operatorului.

Pe un alt front, Apple se lupta cu o firma chineza pentru drepturile nationale asupra marcii iPad. Proview, o companie de IT cu o situatie financiara precara, sustine ca a inregistrat marca inaintea Apple. Disputa, care dureaza deja de doi ani, este judecata in tribunalele din China si ar putea afecta vanzarea de tablete iPad.

Apple evalueaza de asemenea standardele de munca din fabricile chineze unde sunt asamblate produsele iPhone si iPad. Grupul Foxconn, proprietarul fabricilor, a fost acuzat ca ofera conditii grele de munca si ca trateaza angajatii prea dur.

La sosirea lui Cook in China, un grup de activisti din Hong Kong au publicat o scrisoare deschisa cerand companiei sa asigure conditii decente de lucru in fabricile furnizorilor de componente.