In timp ce una dintre principalele teme ale campaniei prezidentiale, in plina derulare in SUA, a devenit „Denigrati China”, un studiu arata ca intreprinzatorii chinezi au creat pe teritoriul Statelor Unite 27.000 de locuri de munca.


Potrivit cabinetului Rhodium Group, investitorii chinezi din Statele Unite au creat 27.000 de locuri de munca, o cifra care, potrivit estimarilor, ar urma sa sporeasca pe termen lung, daca Washingtonul nu va incerca sa descurajeze prezenta mediului de afaceri chinez in aceasta tara. In urma cu numai cinci ani, aceasta cifra se ridica la 10.000 de locuri de munca.

Studiul vizeaza atat crerea, cat si preluarea de intreprinderi americane. Totusi, China ramane mult in urma Japoniei, ai carei intreprinzatori au creat 700.000 de locuri de munca in Statele Unite.

China ocupa un loc special in discursurile politicienilor de dincolo de Atlantic, mai ales acum, in contextul campaniei prezidentiale. Recent, presedintele Barack Obama a blocat proiectul de achizitie a unor ferme eoliene de catre o firma chineza, evocand ratiuni care tin de securitatea nationala. In repblica, societatea chineza a anuntat ca-l va da in judecata pe liderul de la Casa Alba.