Intreprinderile chineze au fost in 2011 cei mai mari investitori straini ai Germaniei, inaintea americanilor, elvetienilor si a francezilor, a anuntat agentia guvernamentala Germany Trade and Invest (GTAI), structura care se ocupa de promovarea tarii peste hotare.


Chinezii au investit in 158 dintre proiectele lansate de GTAI in Germania, americanii in 110, elvetienii in 91, iar francezii in 53 de proiecte.

Un proiect din cinci a vizat sectoarele de masini-unelte sau constructii auto, 13% fiind in domeniul noilor tehnologii. Energia alternativa nu a atras decat 6% din aceste proiecte.

Investitorii chinezi au creat senzatie cu precadere in ultimele saptamani, cand au anuntat preluarea mai multor grupuri germane, de talie modesta, dar cu o pozitie dominanta la nivel mondial pe segmentul lor de activitate.

Un ultim astfel de anunt: societatea Lingyun a cumparat grupul Kiekert, lider mondial in productia de incuietori pentru automobile, o intreprindere de talie mijlocie, dar care reprezinta cu succes Germania la export.

La sfarsitul lunii ianuarile, grupul Sany a preluat Putzmeister, unul dintre cei mai mari furnizori de masini pentru lucrarile de infrastructura. Valoarea acestei tranzactii s-a apropiat de 500 milioane de euro, fiind cea mai importanta achizitie realizata de un grup chinez in Europa.