Preşedintele Consiliul concurenţei, Bogdan Chiriţoiu a declarat, luni, că prin noua lege a sănătăţii, s-ar putea ajunge la sancţionarea de spitale sau medici, până acum, singurele victime fiind firmele farmaceutice.

"Ideea de concurenţă între casele de sănătate mie imi place. L-am asigurat (pe ministrul Sănătăţii - n.r.) că va avea din partea Consiliului Concurenţei întreaga cooperare. Cred că noi avem ceva de adus în dezbatere publică, pentru că avem o experienţă pe partea medicală, în special pe medicamente", a spus Chiriţoiu, citat de Mediafax.

El a mai arătat că, atunci când nu mai e un sistem integrat de stat, trebuie să te supui Legii concurenţei.

"Admit că este un risc, că amendăm spitale sau medicii de familie. Până acum, singurele victime au fost firme farmaceutice. Vom putea ajunge să constatăm că trebuie să sancţionăm spitale sau medici. Vom insista pe nondiscriminare. Cred că important e să avem rezultate pentru pacienţi. Consiliul va insista că trebuie să existe nondiscriminare între diferite servicii", a mai spus preşedintele Consiliului Concurenţei.
Chiriţoiu a mai declarat că s-a introdus un preţ de referinţă şi în programele naţionale.

"E o idee pe care am susţinut-o, suntem implicaţi în returnarea clawback şi soluţia care se conturează e apropiată de ce am propus", a spus reprezentantul Consiliului Concureţei.

Chiriţoiu a precizat că, anul trecut, Consiliul Concurenţei a semnalat că nu există instrucţiuni clare privind cadourile pe care firmele le pot oferi medicilor.

"Există nişte limite şi firmele farmaceutice trebuie să ştie ce e corect şi ce pot să facă. Să oferi excursii, să prescrii anumite medicamente", a mai spus acesta.