Anul trecut piata chiriilor a continuat sa intretina imaginea de declin in imo­biliare, majoritatea proprietarilor de locuinte disponibile la inchiriere redu­candu-si pretentiile financiare cu pana la 33%. Cu toate acestea, chiriile solicitate de anumiti rentieri in zonele centrale ale Capitalei au inregistrat un curs contrar tendintei de piata, exprimat prin cresteri de pana la 16%. Astfel, potrivit unei analize a „Financiarul” pe baza anunturilor pu­blicate pe anuntul.ro, zonele in care au fost consemnate cresteri ale chiriilor sunt Piata Victoriei, Romana si Calea Victo­riei, in segmentul locuintelor cu trei camere, si Dorobanti, Cismigiu, Dimitrie Can­temir si Romana pe segmentul apar­tamentelor cu doua camere. Pentru gar­soniere, scaderile inregistrate anul trecut in Bucuresti au variat intre 3,3% (Berceni) si 24% (Calea Calarasilor) si numai proprietarii din zona Unirii s-au incapa­tanat sa ceara mai mult cu 10% fata de acum un an (vezi tabelul). Evolutia cresca­toare a preturilor chiriilor in zonele men­tionate nu a intors insa cursul general pe care l-a urmat piata in 2010. Astfel, chiria medie la garsoniere in Bucuresti a scazut cu 12%, la apartamentele cu doua camere cu 12,4% si cu 4,8% in cazul locuintelor cu trei camere.

Declin de peste 20%


Surprinzator, dar recordurile anuale in materie de scaderi ale chiriilor nu s-au consemnat doar in cartierele foste muncitoresti, ca in anii trecuti. In 2010, in aria celor mai mari reduceri de chirii au intrat si unele zone semicentrale si chiar centrale, precum Calea Calarasilor, Ian­cului, Nerva Traian, Floreasca, Avia­tiei, Decebal sau Dorobanti. In categoria garsoniere, cele mai abrupte diminuari de chirii au fost consemnate anul trecut in Calea Calarasilor (-24%), Iancului (-23%) si Pante­limon (-20%). Scaderi de chirii de peste 20% pe segmentul apartamentelor cu doua camere s-au inregistrat in Bran­coveanu (-33%), Colentina (-31%), Pante­limon (-25%), Victoriei (-24,9%), Rahova (-23,9%), Floreasca (-23%) si Aviatiei (-21%). In ceea ce priveste apartamentele cu trei camere, ritmul de reducere a fost ceva mai mic, o depreciere peste minus 20% fiind consemnata doar in zona Decebal
(-21%). De altfel, apar­ta­mentele cu trei ca­mere au consemnat cea mai mica rata de scadere de pe piata bucuresteana a chi­riilor, de numai 4,8%.

Timisoara, trend negativ accentuat


La nivelul oraselor de provincie, cea mai mare scadere a fost inregistrata in Timisoara, unde chiriile cerute de pro­prietari s-au diminuat cu 16% la finalul anului  2010 comparativ cu aceeasi pe­rioada a anului 2009, potrivit unei ana­lize a portalului magazinuldecase.ro. Cea mai mare diferenta de chirie intre cele doua intervale de timp, de 25%, a fost inre­gistrata pe segmentul apartamen­telor cu doua camere. La celalalt pol se situeaza garsonierele, care au consemnat cele mai mici scaderi, de 6%, de la 150 de euro la 140 de euro.

La Constanta, chiriile au scazut in medie cu 11% la sfarsitul lui 2010, com­parativ cu ultimul trimestru din 2009. Cea mai mare scadere a fost de 16% in cazul apartamentelor cu doua ca­mere. Apar­ta­mentele cu trei camere au inregistrat cele mai mici scaderi, de 6%, de la 300 de euro la 280 de euro.

Rata medie de scadere a chiriilor la nivelul orasului Cluj-Napoca a fost de 6% pe parcursul anului 2010. Garsonierele nu s-au depreciat deloc din punctul de vedere al chiriilor. Astfel, la inceputul anului trecut chiria medie solicitata in Cluj-Na­po­ca era de 160 euro/luna pentru o gar­so­niera, pret care a ramas stabil pe tot par­cursul anului. Scaderi s-au inre­gistrat insa in categoria apartamentelor cu doua camere. Potrivit sursei citate, aici pretul unei chirii pentru doua camere s-a redus intr-un an cu 16%, de la 250 de euro la 210 euro.


La unison cu preturile de vanzare


Trebuie mentionat ca ritmul de scadere a chiriilor medii la nivelul Ca­pi­talei si al marilor orase este apropiat ca va­loare de cel raportat de indicele imo­biliare.ro pentru preturile de vanzare. Astfel, in Bucuresti rata medie de scadere a chiriilor a fost de 9,8% (garsoniere, aparta­mente cu doua si trei camere) si de 12,2% la vanzare (potrivit imobiliare.ro). La Cluj-Napoca chiriile au scazut in 2010 in medie cu 6,4%, iar preturile de vanzare ale ace­lo­rasi imo­bile cu 5%. Aceeasi situatie s-a con­sem­nat la Constanta, unde chiriile s-au diminuat cu 11,6%, in timp ce preturile locuintelor cu 12,8%, si la Timisoara - 15,5%,  respectiv 17,6%.

Surprinzator, dar recordurile anuale in materie de scaderi ale chiriilor nu s-au consemnat doar in cartierele foste muncitoresti ca in anii trecuti. In 2010 in aria celor mai mari reduceri de chirii au intrat si unele zone semicentrale si chiar centrale din Capitala.