Chiriile apartamentelor din principalele centre universitare din Romania pornesc de la 100 de euro pe luna la garsoniere si ajung la 320 de euro la locuintele cu trei camere, potrivit imobiliare.ro, pe termen scurt majorarea cererii din partea studentilor urmand sa creasca usor nivelul acestora.

„Mai mult ca niciodata, criza va face ca familiile studentilor sa fie mai cumpatate in alege­rea unei chirii si tocmai de aceea proprie­tarii trebuie sa-si alinieze asteptarile la nivelul bugetului actual al studentului roman.

Sigur ca vor exista proprietari care vor incerca sa speculeze revenirea studentilor in marile orase universitare, insa multi studenti au inceput deja sa caute o chirie, deoarece prefe­ra sa nu fie presati de timp si sa negocieze“, explica Adrian Erimescu, director general al imobiliare.ro.
In perioada 10 martie-10 august 2010, pretul solicitat pentru inchirierea garsonierelor din Bucuresti s-a redus cu 7%, in timp ce pentru apartamentele cu doua si trei camere, scaderile inregistrate au fost de peste 10%.

Astfel, in prezent, chiria unei garsoniere in zone precum Drumul Taberei, 1 Mai, Titan, Militari, Vitan sau Dristor porneste de la 170 de euro pe luna. Pe de alta parte, pot fi gasite apartamente cu doua camere la preturi incepand de la 250 de euro/luna in zone precum Tei, Fizicienilor, Brancoveanu, Mora­ri­lor sau Kogalniceanu. Studentii pot alege apar­ta­mente cu trei camere la preturi care por­nesc de la 320 de euro/luna in Tineretului, Titan sau Drumul Taberei.
Cluj-Napoca este centrul universitar in care panta de scadere a pretului chiriilor a fost cea mai lenta. Astfel, pretul cerut pentru inchirierea garsonierelor si apartamentelor cu trei camere a scazut cu putin peste 6%, iar pentru cele cu do­ua camere cu 3%.

150 de euro pentru o garsoniera


In zona Zorilor, de exemplu, studentii pot inchiria garsoniere cu 150-180 de euro/luna. In aceasta perioada preturile apartamentelor cu doua camere pornesc de la 180 de euro/luna in Manastur, iar cele ale apar­ta­mentelor cu trei camere de la 300 de euro/luna, in Grigorescu, Gheorgheni, dar si in Marasti si Semicentral.

La Iasi, scaderi mari de pret au fost in­re­gistrate la garsoniere, dar si la apartamentele cu doua camere, pretul acestora scazand cu 9%. Chiar daca este vorba de o scadere mai mica, si pretul apartamentelor cu trei camere a coborat in intervalul analizat cu 7%.
Astfel, pentru noul an universitar, studentii din Iasi pot gasi garsoniere care pornesc de la 120-140 de euro/luna in zone precum Tatarasi, Podu Ros, Pacurari, Podul de Piatra sau Nicolina. In cazul apartamentelor cu trei came­re, pretul platit de chirias pentru fiecare camera se situeaza in jurul a 100 de euro/luna. In Co­pou pretul apartamentelor cu doua camere por­neste de la 220-250 de euro/luna, iar cel al apar­tamentelor cu trei camere de la 300 de euro/luna.

Si in Timisoara proprietarii isi reduc pretentiile. Daca chiriile la garsoniere au scazut cu 5,5% din primavara pana in prezent, cele practicate la apartamentele cu doua si trei camere au scazut cu 8,8%, respectiv 6,5%.

Astfel, in zona Complexului Studentesc, pretul cerut pentru inchirierea unei garsoniere mobilate, in stare buna, porneste de la 120 de euro/luna. In acelasi timp, pentru un apartament cu doua camere, pretul chiriei porneste de la 250 de euro/luna, iar pentru un apartament cu trei camere de la 300 de euro/luna. Apartamente la preturi bune pot fi gasite si in Circumvalatiunii, Aradului, Lipovei sau Sagului.