Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Daniel Chiţoiu, a declarat că licitaţia pentru privatizarea combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea este corectă, întreg procesul de privatizare fiind conceput de unul dintre cei mai mari consultanţi - PricewaterhouseCoopers.


'Din punct de vedere legal, este o licitaţie absolut corectă. Tot procesul de privatizare a fost conceput de un consultant de privatizare care se numără printre cele mai mari companii din domeniu - PricewaterhouseCoopers, în colaborare cu OPSPI (Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie - n.r). Nu avem nicio vină dacă nu se va încheia acest contract. (...) Sper că domnul Diaconescu va veni şi va plăti preţul pe acţiuni şi îşi va respecta angajamentul din oferta de cumpărare în care spune că are echipe de specialişti români şi străini care vor asigura managementul societăţii', a afirmat Chiţoiu, la şedinţa Biroului Politic Central al PNL.

Întrebat dacă datoriile către stat putea exclude un participant la licitaţie, Chiţoiu a confirmat, precizând că în cazul lui Dan Diaconescu certificatul de obligaţii fiscale figurează cu zero, iar cazierul judiciar este alb. Potrivit spuselor sale, statul analizează posibilitatea acordării unui împrumut de salvare a Oltchim, pe o perioadă de şase luni, în cazul în care Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului majoritar, virează suma de 45 milioane de euro la finalizarea negocierilor.

'Ministerul Economiei şi OPSPI, acţionarul majoritar la Oltchim, au întreprins în ultimele două luni demersuri pentru un credit de 40 milioane de euro pentru a se asigura capitalul de lucru pentru Oltchim şi plata salariilor restante. Am reuşit să aducem plata salariilor restante la 1,5 luni, de la 3 luni. Existau două soluţii pe termen lung: fie un împrumut de la bănci comerciale pe şase luni, cu garanţia statului, dar această garanţie nu a putut fi acordată după discuţii cu Ministerul Finanţelor. O altă soluţie este acordarea unui împrumut de salvare pe această perioadă şi am purtat discuţii în acest sens la Consiliul Concurenţei, însă domnul Dan Diaconescu a spus că va veni cu banii la semnarea contractului în termen de zece zile şi cu celelalte sume pe care le-a propus în ofertă şi atunci nu mai este cazul ca statul să acorde acest împrumut', a spus Daniel Chiţoiu.

Ministrul Economiei a adăugat că se pot negocia anumiţi termeni din contract, 'dar nu în mod fundamental'. El a afirmat că este important ca în zece zile contractul de vânzare-cumpărare în cazul Oltchim să fie încheiat. 'Problema nu este dacă vor ajunge astăzi banii cum a promis Dan Diaconescu, important este ca în termen de zece zile contractul de vânzare-cumpărare să se încheie şi conform ofertei dânsului la data semnării acestui contract să se vireze cei 45 de milioane de euro', a susţinut Daniel Chiţoiu, citat de Agerpres.

Potrivit ministrului, în cazul în care contractul pentru privatizarea Oltchim nu va fi încheiat nu va fi afectat angajamentul cu FMI. Chiţoiu a precizat că Dan Diaconescu şi-a asumat mai multe angajamente decât cele prevăzute în contract şi a arătat că acesta a oferit mai muţi bani. 'Foarte mulţi bani, mult mai mulţi decât în ofertă', a punctat el. 

Dan Diaconescu a declarat că nu a putut semna luni dimineaţă contractul de preluare a pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim susţinând că statul nu a pregătit contractul de privatizare şi lipsesc o serie de clauze, paragrafe, anexe.