Christine Lagarde, ministrul francez al Economiei, sustine ca agentiile de evaluare financiara ar trebui determinate sa respecte regulile deontologice printr-un control mai strict. "Ar fi bun un control mai strict, pentru a asigura respectarea regulilor. Nu se retrogradeaza calificativul unui stat cu un sfert de ora inainte de inchiderea pietelor pentru a grabi tranzactiile", a declarat Lagarde, la postul de radio Europe 1.
 
Fondul Monetar International si Comisia Europeana au criticat cele trei mari agentii de rating, Standard & Poor's, Moody's si Fitch, pentru coborarea calificativelor suverane ale Greciei si Spaniei care a determinat caderea pietelor financiare in ultimele zile.
 
"Voi publica in urmatoarele zile documentatia necesara pentru a permite autoritatilor pietelor financiare sa controleze agentiile de rating si sa verifica daca sunt respectate regulile deotologice", a afirmat Lagarde.
 
UE a facut deja primi pasi in acest sens odata cu adoptarea unei directive, care va intra in vigoare in curand. Masura vizeaza inasprirea sistemului de supraveghere pentru agentiile de evaluare financiara.

Sursa: Mediafax