In ultimul sau numar, revista americana Foreign Policy prezinta o lista a companiilor, tarilor sau personalitatilor care au avut de profitat de pe urma crizei economice mondiale.1. McDonald’s. In ultimii 10 ani, capitalizarea companiei a afisat o crestere de 500%. Indiferent de nenorocirile care se abat asupra omenirii, fie ele razboaie sau cataclisme economice, lantul de restaurante de tip fast-food nu numai ca rezista, dar castiga bani frumosi si profituri de invidiat. Pentru consumatori, localurile firmei reprezinta un fel de oaza a stabilitatii, explica expertii Foreign Policy.

2. 7 tari invingatoare. Este vorba despre Corea de Sud, Polonia, Canada, Elvetia, Turcia, Indonezia, Turcia si Mexic. Fiecare din aceste state au stiut sa exploateze criza in propriul lor folos. Sud-coreenii, spre exemplu, in plina degringolada globala s-au grabit sa dobandeasca noi cote de piata pentru gigantii lor industriali, precum Hyundai, Samsung sau Kia, consolidandu-si, totodata, pozitiile in sectoarele inovatoare, sporind la momentul oportun finantarea de stat pentru stiinta si tehnologii. Elvetienii au fost ajutati de renumitele lor impozite si de incapatanarea de a ramane in afara zonei euro.

3. Hollywood. In timp ce diferite domenii ale economiei americane calculat volumul necesar al reducerilor de cheltuieli, isi transerau productia in alte tari si pierdeau increderea investitorilor, industria cinematografica a devenit globala si, gratie expansiunii sale a crescut cu 35% in ultimii cinci ani.

4. Nouriel Roubini. Totul este clar si fara alte explicatii, scriu autorii studiului. Roubini nu era un nume cunoscut pana in 2008. Acum, ziarele il citeaza aproape zilnic, repetand de fiecare data previziunile si pronosticurile lui legate de evolutia economiei globale, in general dezastruoase. Roubini a devenit ca o vedeta de cinema.

5. Superbogatii. Chiar daca un procent dintre cei mai bogati oameni ai lumii au avut de suferit in primele luni ale crizei, dupa aceea au reusit sa recupereze pierderile suferite si, comparativ cu restul omenii, au devenit si mai bogati.