BCR, cea mai mare bancă din România, este executată silit de un client din Oradea, care a câştigat un proces împotriva sa. Pe 10 septembrie, judecătoria Oradea a admis cererea de executare silită formulată de Gheorghe şi Maria Vidican împotriva BCR.

Decizia instanţei are la bază refuzul sucursalei din Oradea a BCR de a pune în aplicare o decizie definitivă şi irevocabilă a Tribunalului Bihor din mai 2011, prin care au fost declarate abuzive clauzele referitoare la dobândă, potrivit Economica.net.

Aceeaşi sursă menţionează că BCR a fost somată pe 19 septembrie ca în termen de 10 zile să scoată din contract clauzele abuzive şi să plătească cheltuielile de executare de 6.588 de lei. Banca a hotrât să nu atace procesul verbal ci să conteste doar cheltuielile de executare, care ar trebui să fie, în opinia băncii, de 388 de lei. Această contestaţie se va judeca pe 11 ianuarie 2013.

Dosarul prin care Vidican a cerut instanţei executarea silită a BCR a fost înregistrat pe 4 septembrie. Şase zile mai târziu, instanţa bihoreana i-a dat câştig de cauză.

Gheorghe Vidican este chiar prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea.

Mircea Golea, avocat din Oradea, a declarat pentru Income Magazine că acest proces poate declanşa un precedent în România, similar cu cel creat prin câştigarea unor procese împotriva altei bănci, Volksbank, legate de comisioane.

Reprezentanţii BCR nu au putut fi contactaţi.