UPDATE Politia s-a autosesizat in cazul disparitiei lui Cristian Sima si a demarat o ancheta.

Cu un doctorat în matematică, obţinut în 1992, şi o bogată experienţă căpătată în cadrul mai multor pieţe de capital străine, Cristian Sima este una dintre cele mai cunoscute figuri ale bursei româneşti.


Acesta este licenţiat în matematică (1985) şi doctor în acelaşi domeniu, cu lucrarea intitulată “K-Theory for Connes Representative Groups”.

Sima şi-a început cariera ca asistent universitar în cadrul Institutului Politehnic, evoluţia sa academică ulterioară fiind legată de Italia unde a fost visiting professor in cadrul Departamentului de Matematică al Universităţii din Florenţa şi mai apoi al Universităţii din Siena.

Între 1993 şi 1995 a fost liber profesionist şi a elaborat strategii de marire de capital pentru Fiat, Montedison şi Ferfin.

În 1995 îşi creează propria companie financiară, denumită BBB şi înregistrată în Montpelier – Franţa.

Devine apoi membru al Bursei de Valori Bucureşti (2007) şi membru al consiliului Casei Române de Compensaţie (2008). În acelaşi ani devine membru în consiliul de administraţie al Sibex.

Citeste si Cristian Sima - portretul unui speculator „mioritic”

În paralel, din 1997, deţine funcţia de preşedinte al SSIF WBS România. Numele societăţii de brokeraj fondate înseamnă „We Beat the Street“ - şi este inspirat din cartea „Beating the Street“, scrisa de Peter Lynch – unul dintre cei mai talentaţi investitori de pe Wall Street.

O figură inedită a pieţei locale de capital, Sima a fost nu de puţine ori sursa unor declaraţii foarte „colorate” privind finanţele internaţionale.

Acesta a declarat, de exemplu, în 2011, că Banca centrală a Elveţiei manipulează piaţa atunci când ţine cotaţia franc –euro într-o anumită bandă de fluctuaţie. Acesta preciza că, în ceea ce priveşte propriile economii, dolarii şi francii sunt singurele valute în care are încredere.

De asemenea, în cadrul unei emisiuni în direct l-a pus într-o situaţie jenantă pe un cunoscut prezentator de televiziune, atunci când l-a întrebat de la ce vin iniţialele CNN, acesta neştiind să răspundă.

Nu în ultimul rând, cariera de finanţist a lui Sima atrage atenţia în contextul în care acesta este unul dintre puţinii români care au câştigat milioane de dolari din speculaţii pe bursă.

La sfarsitul lunii septembrie s-a vehiculat informaţia conform căreia Sima a vandut participatia detinuta la site-ul de stiri Hotnews.ro. Razvan Corneteanu, fostul director general al Adevarul Holding, ar fi preluat pachetul de aproape 10% detinut anterior de fostul sef Sibex.

În acest moment, Sima este suspectat că ar fi fugit cu banii clienţilor firmei de brokeraj pe care o conducea. 

Citeste si Cristian Sima, demis de la conducerea Bursei din Sibiu. Vezi cine il inlocuieste