Europa a intrat in zona de influenta a 11 cicluri solare, Soarele fiind cel care determina iernile anormal de geroase pe Batranul continent, afirma un grup de cercetatori germani de la Universitatea din Mainz.


Intr-un studiu publicat in revista Geophysical Research Letters, oamenii de stiinta germani afirma ca, desi legatura dintre clima terestra si activitatea solara nu a fost dovedita, exista premise pentru a afirma ca anumite zone ale Pamantului sunt, totusi, sub influenta Soarelui. Iar una dintre aceste regiuni este Valea Rinului. Cercetatorii au reusit sa identifice o corelatie intre perioadele de activitate redusa a Soarelui si temperaturile scazute inregistrate in aceasta parte a Germaniei.

„Sa studiezi Valea Rinului este destul de simplu, pentru ca malurile raului sunt adevarate letopisete”, a explicat coordonatorul lucrarii, profesorul Frank Sirocko. De la inceputul secolului XIX si pana la mijlocul secolului trecut, locuitorii de aici s-au ocupat cu transportul marfurilor pe apa Rinului, de aceea toate docurile au pastrat urmele ingheturilor, cand orice activitate se stopa.

Sirocko si colegii lui au analizat un volum urias de date incepand din 1870 si terminand cu 1963. Astfel, a reiesit ca in anumite portiuni, Rinul a inghetat de 14 ori. Avand in vedere dimensinile Rinului, el a inghetat numai in iernile cele mai aspre. Cercetatorii au suprapus aceste date peste harta activitatii solare. Concluzia: 10 din 14 ieri geroase au coincis cu valorile minine a 11 cicluri solare, cand activitatea celui mai stralucitor astru era foarte redusa.