Medicii, inginerii si contabilii. Este concluzia unui studiu al Universitatea Chicago Booth School of Business. In Grecia, evaziunea fiscala reprezinta un sfert din deficitul tarii.


De trei ani, de cand Grecia lupta impotriva crizei, contribuabilii tarii sunt aratati cu degetul in mod regulat. In iunie, directorul general al FMI, Christine Lagarde, a cerut in doua randuri grecilor sa depuna mai multe eforturi pentru a-si plati impozitele. Se spune ca frauda fiscala ar fi, in Grecia, un sport national.

Aproape doua treimi dintre persoanele active isi achita impozitul, pentru ca este retinut din salariu. Este vorba in special despre functionari. Celelalte categorii de angajati nu dau nimic statului. Conform studiului mentionat, in 2009 evaziunea fiscala din neplata impozitului pe venit s-a cifrat la 28 miliarde de euro. Adica 31% din deficitul bugetar afisat de Grecia in 2009 (48% in 2008).

Autorii raportului, cercetatorii Adair Morse si Margarita Tsoutsoura de la Unversitatea Chicago Booth si Nikolaos Artavanis de la College of Business – Virginia Tech, arata ca veniturile reale ale lucratorilor independenti a fost de 1,92 ori mai mare decat venitul lor declarat.

Potrivit studiului, cei mai multi evazionisti provin din serviciile inalt calificate, precum medicii, inginerii, profesorii privati si contabilii, categorii cu o puternica reprezentare in Parlament. Ceea ce inseamna, concluzioneaza cercetatorii, ca legislativul elen nu da dovada de suficienta vointa politica pentru a promulga o reforma fiscala adecvata.

In 2010, guvernul de la Atena a incercat sa impuna votarea a unei legi care impune un audit pe venituri pentru cei care practica profesii liberale si care declara venituri anormal de mici. Proiectul nu a fost niciodata votat.

Intre timp, Garda financiară elenă (Sdoe) a anunţat că a îngheţat conturile a 121 de persoane care s-ar fi sustras obligaţiilor fiscale, o premieră în lupta Greciei împotriva criminalităţii financiare. 'Este prima dată când se ia această măsură', în contextul înăspririi luptei împotriva fraudei fiscale, dictată ţării de creditorii săi UE şi FMI, a semnalat, pentru France Presse, o sursă din cadrul Ministerului de Finanţe.

Primele sume îngheţate de administraţia fiscală în beneficiul statului, înaintea oricărei proceduri judiciare, 'înseamnă deja peste 50 de milioane de euro', în euro şi monede străine, 'neluând în calcul decât conturile bancare, din care numai o parte au fost inspectate până acum', a precizat sursa.

'Toleranţa faţă de cei care fraudează fiscul a luat sfârşit, indiferent cât de sus ar fi plasaţi', a afirmat ministrul de finanţe, Yannis Stournaras, citat de un comunicat al ministerului. Sdoe a luat această măsură după ce a constatat 'fraude de mare anvergură' comise în ultimii ani de 121 de persoane fizice şi societăţi, mai ales prin false facturări şi neplata TVA, potrivit comunicatului.