Guvernul se schimbă, euro explodează, CASS dispare. Ba rămâne. Economia dă semne de creştere. Ba e în recesiune. Mai are cineva curaj să intre în afaceri?

La capitolul „antreprenoriat”, România stă bine de mulţi ani. Ba chiar sunt domenii în care românii au reuşit să-i lase un pas în urmă pe „colegii” lor, multinaţionalele, care au venit cu un capital financiar şi de imagine uriaş. Păreau, practic, nişte inamici invincibili. Toţi aceşti mari antreprenori recunosc însă că succesul lor ar fi fost cu mult umbrit dacă nu s-ar fi aflat la locul potrivit, în momentul potrivit. Adică atunci când piaţa încă nu era aglomerată în oferte şi când clienţii era extrem de uşor de mulţumit.

Cât de uşor pot fi reproduse acele poveşti de succes în 2012? De câţi ani are nevoie acum un antreprenor pentru a ajunge milionar? Cunosc oameni care au văzut în aceşti ani de criză ocazia cea mai bună de a se rupe de mediul corporatist în care s-au format, pentru a-şi pune pe picioare propria afacere. Părea destul de simplu să fie vizibili şi sperau că vor atrage, prin preţuri mici, clienţii care intraseră pe bugete de austeritate. Din păcate pentru mulţi dintre ei, au eşuat.

Mulţi alţii stau acum şi cântăresc aceeaşi decizie. Ce se întâmplă în afara biroului în care îşi petrec cea mai mare parte a zilei, îi face însă să-şi amâne planurile. Pentru moment, nimeni nu mai are curaj să fie propriul şef. Şi al altora. Iar asta e la fel de grav ca un euro care nu se mai opreşte din dospit sau ca economia care nu mai începe să crească.