Alături de Franţa, Germania rămâne naţiunea cu cele mai multe motive de îngrijorare din Europa, chiar dacă neliniştile sunt considerabil mai puţin adânci în acest an.


Aceasta este principal concluzie a studiului realizat de GfK Verein "Cele mai mari provocări ale Europei în 2012", care întreabă în fiecare an cetăţenii europeni cu privire la problemele care necesită o soluţie de urgenţă în ţările lor. Germanii continuă să pună şomajului în pole-position, dar această tendinţă este vizibil în scădere. Temele legate de inflaţie şi de stabilitatea economică ocupă şi ele o poziţii de top. În Europa, în ansamblu, aceste trei provocări ţin capul listei problemelor. Cetăţenii greci au fost incluşi în studiu pentru prima dată anul acesta, ei plasându-se pe locul al treilea la capitolul “cele mai îngrijorate naţiuni”.


Comparativ cu anul trecut, germanii se îngrijorează semnificativ mai puţin. În studiul GfK Verein, fiecare german intervievat a numit în medie 2,6 probleme care trebuie rezolvate (faţă de 2011: 3,7 probleme). Acest lucru îi poziţionează pe germani chiar mai sus în lista de preocupări decât pe greci, care au enunţat în medie 2,4 provocări. În Europa, media este chiar de 2 probleme, mai puţin decât anul trecut (2,4). Suedia continuă să conducă plutonul de la o distanţă respectabilă ca naţiune care se îngrijorează cel mai puţin, cu o medie de 1,1 provocări identificate.

Ca şi anul trecut, şomajul s-a clasat din nou pe prima poziţie, cu 38%, dar cu o uşoară scădere de un punct procentual faţă de 2011. În 9 din 12 de ţări analizate, aceasta a fost problema cea mai arzătoare. De asemenea, este demn de remarcat faptul că şapte ţări au înregistrat o creştere faţă de anul precedent şi numai în Germania şi Suedia au fost înregistrate valori mai mici.

Şomajul a fost de departe cea mai mare problemă semnalată în Spania (79% din populaţie), urmată de Franţa, cu 63%. Spania se luptă cu fenomenul neocupării forţei de muncă care este în creştere: în prezent, aproape unul din patru spanioli sunt şomeri. Cu toate acestea, în Olanda acest subiect joacă un rol mult mai puţin semnificativ, doar 11% cetăţeni arătându-se îngrijoraţi din cauza lui.

Preocupările legate de creşterea preţurilor, de asemenea, s-au redus în acest an. 22% la sută din cei intervievaţi în Europa (4 procente mai puţin decât anul trecut), văd în prezent creşterea preţurilor şi scăderea puterii de cumpărare drept o sursă reală de îngrijorare, plasându-le pe locul al doilea. Inflaţia îi îngrijorează pe francezi cel mai mult, 38% declarând acest lucru, mai mult cu 7% faţă de anul precedent. Creşterea TVA-ului este posibil să fi contribuit la disconfortul resimţit de francezi. În contrast cu această situaţie, preocupările legate de inflaţie în Suedia şi Spania, sunt reduse, respectiv 1% şi 2%.

Slaba dezvoltare economică din regiune este o sursă de îngrijorare pentru tot mai mulţi europeni. 16% au declarat că sunt preocupaţi de stabilitatea economică din ţara lor, în timp ce anul trecut, "doar" 12% au manifestat aceeaşi grijă. Acest indicator este singurul din top zece care a marcat o creştere faţă de anul precedent - a urcat pe poziţia a treia de la a cincea în lista de probleme. În Italia şi Spania, preocupările legate de economie sunt cele mai pronunţate. 30% dintre italieni (în 2011, 22%) şi 29% dintre spanioli (în 2011, 30%) sunt în prezent foarte îngrijoraţi de faptul că măsurile stricte de austeritate din ţările lor vor duce la o recesiune severă.