Din cele mai mari 500 de companii din lume, doar 5% sunt conduse de femei. Numărul acestora creşte însă de la an la an, iar subiectul femeilor CEO a revenit în atenţia publică după ce Marissa Mayer a preluat conducerea gigantului IT Yahoo.

Ursula Burns este una dintre cele mai puternice femei CEO din lume şi prima de origine afro-americană aflată la conducerea unei companii din top 500 S&P. Burns a preluat şefia Xerox la 29 de ani de la angajarea în companie, printr-un internship în departamentul de inginerie mecanică. Xerox are peste 140.000 de angajaţi în toată lumea şi clienţi în peste 160 de ţări.

Ursulei Burns i se alătură Debra Reed, CEO-ul Sempra Energy, care s-a alăturat acestei companii în 1978, pe când purta numele de SoCalGas. 10 ani mai târziu, aceasta a devenit prima femeie CEO din istoria companiei.

Patricia Woertz este, din 2006, CEO-ul şi preşedintele producătorului şi procesatorului de ingrediente alimentare şi biocombustibili Archer Daniels Midland. De asemenea, este membru în Consiliul de Administraţie al Procter&Gamble. Din top nu putea să lipsească Marissa Mayer, care, la doar 37 de ani, este cel mai tânăr CEO din topul Fortune 500.

O altă femeie de afaceri extrem de puternică este Carol Meyrowitz, CEO-ul TJX Companies. Aceasta s-a alăturat companiei în anul 1983 şi a devenit preşedinte în 2005, iar un an mai târziu a primit un loc în Consiliul Director.

Şi Hewlett-Packard are un CEO femeie, anume Margaret Whitman, care a ocupat, anterior, pentru zece ani, funcţia de CEO al eBay. Aceasta s-a implicat şi politic, în 2010 candidând pentru funcţia de guvernator al statului California.

Kraft Foods, Du Pont şi PepsiCo sunt alte businessuri uriaşe conduse de femei precum Irene Rosenfeld, Ellen Kullman sau Indra Nooyi. O altă mână forte este Virginia Rometty, care conduce IBM, companie cu o valoare de piaţă estimată la 236,2 miliarde de dolari, potrivit CNBC.