O "taxă fast food" ar afecta profund segmente largi ale populaţiei, dar şi industria alimentară, agricultura şi economia românească în general, consideră federaţia patronatelor din industria alimentară Romalimenta.

"Romalimenta reiterează punctul de vedere cu privire la suprataxarea alimentelor: nu susţinem o nouă taxă, care ar afecta cert şi profund segmente largi ale populaţiei, industria alimentară, agricultura şi economia românească în general. Cu atât mai dramatice ar fi efectele unei asemenea măsuri în condiţiile prelungitei crize economice, a recesiunii care ameninţă din nou nu numai România, ci întreaga Uniune Europeană, tot mai multe state încercând să găsească modalităţi de creştere economică", se arată într-un comunicat al patronatului Romalimenta transmis vineri Mediafax.

Reprezentanţii Romalimenta afirmă că au propus şi argumentat permanent reducerea TVA la alimente, aceasta fiind o pârghie fiscală folosită în majoritatea ţărilor UE, "cu atât mai necesară în condiţiile modestei puteri de cumpărare a românilor".

Potrivit federaţiei, experienţa altor state care au instituit astfel de taxe (Danemarca, Belgia, Franţa sau Ungaria) nu probează nici cel mai mic efect asupra ţintei pretinse, respectiv îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, ci mai degrabă redirecţionarea consumatorilor către produse mai ieftine şi mai slabe calitativ şi nutriţional, însoţită de stimularea comerţului transfrontalier şi a economiei subterane.

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a anunţat joi că prin noua lege a sănătăţii ar putea fi introdusă taxă pe fast food şi pe berea cu alcool, întrucât este vorba de o alimentaţie nesănătoasă care creşte morbiditatea pe anumite boli şi, respectiv, de un produs alcoolic.

Citeste si: Impozitarea mancarii nu este o idee buna