Philippe Lhotte (foto dreapta), preşedintele - director general al SG Expressbank AD, filiala Societe Generale din Bulgaria, va prelua la 1 septembrie funcţia de director general al BRD - Groupe Societe Generale şi va fi numit provizoriu administrator al băncii.

"În şedinţa Consiliului de Administraţie al BRD-Groupe Societe Generale, reunit în data de 27 iulie, ora 13:00, s-a hotărât numirea domnului Philippe Lhotte în calitate de administrator provizoriu şi director general al BRD-Groupe Societe Generale, începând cu data de 1 septembrie 2012. În prezent domnul Philippe Lhotte ocupă funcţia de preşedinte-director general al SG Expressbank AD, filiala Societe Generale în Bulgaria. Numirea domnului Philippe Lhotte în calitate de administrator provizoriu şi director general este sub condiţia obţinerii aprobării prealabile a Băncii Naţionale a României, conform dispoziţiilor legale în vigoare", se arată într-un raport transmis, vineri, de BRD Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Banca a anunţat luni că Alexandre Paul Maymat a renunţat, din motive personale, la preluarea funcţiei de preşedinte-director general al BRD. Maymat urma să preia conducerea ca urmare a retragerii lui Guy Poupet, preşedinte - director general al instituţiei de credit. Anterior, Maymat a fost administrator şi director general al Societe Generale Camerun.

În prezent, vicepreşedintele băncii, Petre Bunescu, asigură interimatul.

BRD a publicat vineri şi un convocator AGA pentru alegerea lui Lhotte în funcţia de administrator, pentru un mandat de patru ani, de la data AGA, respectiv 13 septembrie.

Banca propune şi împuternicirea lui Bunescu să semneze în numele BRD contractul de administraţie cu Lhotte.

Grupul financiar francez Societe Generale este acţionarul majoritar al BRD şi controlează circa 59% din acţiuni. În acţionariat se regăsesc şi cele cinci SIF-uri, cel mai mare pachet, de puţin peste 5% din titluri, fiind deţinut de SIF Oltenia.

Investitorii de la Bursă nu au reacţionat la anunţul băncii, astfel că acţiunile BRD au rămas pe creştere uşoară, de 0,11%, fiind cotate la 8,75 lei. La această cotaţie, capitalizarea băncii este de 6,097 miliarde lei (1,322 miliarde euro).