Reales, la capatul unei campanii dure, preşedinte al SUA, Barack Obama trebuie sa ofere rapid doua raspunsuri, ocolitate cu abilitate de mai bine de un an: cand si cine îl va îlocui pe Timothy Geithner la şefia Trezoreriei.


Desemnarea noului şef al Trezoreriei va fi probabil una dintre primele decizii "de personal" din noul mandat al lui Obama. Înlocuirea lui Geithner ar trebui să dea startul unei reîmprospătări a echipei economice şi de securitate naţională din jurul preşedintelui, comentează pentru Bloomberg şase actuali sau foşti oficiali americani, contactaţi înainte de aflarea rezultatului alegerilor. Unii dintre consilierii preşedintelui vor pleca, alţii vor prelua din posturile proaspăt eliberate.

"Primul lucru este Trezoreria. O problema care trebuie rezolvata inainte de orice altceva", afirma Bill Daley, fost şef al administraţiei prezidenţiale.
Devenit al doilea preşedinte SUA după cel de-Al Doilea Război Mondial care a reuşit să fie reales în pofida unui şomaj de peste 6%, Obama este nevoit să-şi remanieze Cabinetul şi staff-ul apropiat în paralel cu negocierile dure care vor urma în Congres pentru evitarea "prăpastiei fiscale" - măsurile automate de scădere a cheltuielilor publice şi creştere a taxelor care, în absenţa acţiunii politice, ar intra în vigoare la 1 ianuarie 2013, riscând să arunce America într-o nouă rundă de recesiune.

Cine l-ar putea inlocui pe Geithner? Una dintre principalele opţiuni este Jack Lew, actualul şef al administraţiei prezidenţiale, apreciaza Bloomberg.
Cu relaţii în Congres şi experienţă la şefia echipei de consilieri pe teme de buget pentru preşedinţii Bill Clinton şi Obama, Lew este considerat un foarte bun cunoscător al problemelor fiscale ale SUA ar putea fi un personaj central în negocierile administraţiei cu legislativul în timpul celui de-al doilea mandat al preşedintelui.

Alt candidat cu şanse mari la şefia Trezoreriei este Erskine Bowles, fostul şef al administraţiei prezidenţiale sub mandatul lui Bill Clinton şi co-preşedinte al comisiei bipartizane care i-a propus anul trecut preşedintelui Obama un plan de reducere a deficitului bugetar. Bowles i-a deranjat însă pe unii apropiaţi ai preşedintelui când l-a criticat pe Obama pentru că nu a susţinut ideile din proiectul său. Contactaţi de Bloomberg, Lew şi Bowles au refuzat să comenteze informaţiile.

Pe lângă înlocuirae lui Geithner, Obama trebuie să fie pregătit pentru plecarea secretarului de stat Hillary Clinton, care a anunţat că nu mai intenţionează să rămână la Casa Albă pentru un al doilea mandat. Totodată, Departamentul Comerţului este condus în prezent de un secretar general interimar, Rebecca Blank, iar secretarul general pentru Apărare, Leon Panetta, nu a indicat dacă îşi va continua activitatea. Panetta, 74 de ani, este cel mai în vârstă membru al Cabinetului. Multe dintre funcţiile care trebuie ocupate în noua administraţie Obama au nevoie de confirmarea Senatului. Surse din administraţie susţin că Obama nu a oferit apropiaţilor indicii legate de intenţiile sale în această privinţă.