Un studiu Cisco privind indexul de utilizare a sistemelor cloud la nivel mondial estimează o creştere de patru ori a traficului global din centrele de date, care va atinge un volum total de 6,6 zettabytes pe an, la nivelul anului 2016, informeaza Agerpres.

Compania anticipează şi o creştere de şase ori a traficului cloud global, componenta traficului din centrele de date cu cea mai rapidă creştere - o rată anuală compusă de creştere (CAGR) fiind de 44%, de la 683 exabytes (10 la puterea a 18) de trafic anual, în 2011, la 4,3 zettabytes până în 2016.

Studiul arată comparativ că 6,6 zettabytes reprezintă echivalentul a 92 de mii de miliarde de ore de transmisie de muzică, cea ce înseamnă echivalentul a aproximativ 1,5 ani de transmisie continuă de muzică pentru populaţia lumii în 2016, 16 mii de miliarde de ore de conferinţe business pe web, adică echivalentul a aproximativ 12 ore de conferinţe web zilnice pentru forţa de muncă a globului, în 2016 şi 7 mii de miliarde ore de transmisie on-line video de înaltă definiţie (HD), echivalentul a aproximativ 2,5 ore de video HD transmis zilnic pentru populaţia lumii, în 2016.

Majoritatea traficului centrelor de date nu este efectuat de utilizatorii finali, ci de centre de date şi volume de lucru în cloud-computing folosite în activităţile care sunt practic invizibile persoanelor fizice.

În perioada 2011-2016, Cisco estimează că aproximativ 76% din traficul centrelor de date va rămâne la nivel de centre de date şi va fi generat în mare parte de stocarea, producerea şi dezvoltarea datelor. Alte şapte procente de trafic în centre de date va fi generat între centrele de date, determinat în principal de replicarea datelor şi actualizări de software/sistem. Restul de 17% din traficul centrelor de date va fi produs de utilizatorii care accesează sisteme cloud pentru a naviga pe web, a trimite mesaje pe e-mail şi a folosi transmisii video.

Studiul Cisco include şi o prognoză privind 'tranziţia volumului de lucru' care arată orientarea volumului de lucru dinspre centrele de date tradiţionale către servere cloud mai virtualizate.

Sistemele deschise de tip cloud îşi propun să facă informaţia şi aplicaţiile web mai accesibile şi mai uşor disponibile şi pun în comun resursele de stocare, de procesare şi cele aplicative.