Amazon, cel mai mare magazin on-line din lume si cel care a impus pe piata primul e-book reader (un ecran LCD monocolor pentru citirea de carti elec­tro­nice), a anuntat recent ca produsul sau denumit Kindle este disponibil si in Ro­ma­nia, iar acest lucru semnaleaza faptul ca exista interes din partea utilizatorilor pentru un astfel de gadget.

Amazon a anuntat in octombrie ca extinde livrarea Kindle in peste 100 de tari, printre care si Romania. Cititorul de carti digitale costa 259 de dolari plus taxele de livrare. Kindle se livreaza prin curier in trei zile si costa 21 de dolari. Singura problema ar fi faptul ca Amazon nu ofera si carti in limba romana, ci doar in engleza. Potrivit Amazon, com­pa­nia negociaza cu editurile din fiecare tara pentru a oferi si carti traduse. In prezent, exista o biblioteca de carti in format PDF la editura Polirom, insa ofer­ta este limitata si contine preponderent carti de specialitate apartinand, in mare parte, unor autori romani. Potrivit editurii, la cerere pot fi furnizate si alte carti in format electronic. Mai pot fi descarcate carti pentru e-book readere si de pe cate­va site-uri, insa titlurile sunt fur­nizate de cititori, evident  fara acordul editurii sau al autorului.

Oferta de carti a Amazon cuprinde peste 300.000 de titluri in limba engleza, cel mai ieftin fiind 2,30 dolari, iar cel mai scump - o carte de specialitate - 7.200 de dolari. Sunt disponibile si cateva dintre cele mai renumite ziare si reviste, printre care „Financial Times”, „The Daily Telegraph”, „Les Echos”, „Frank­furter Allgemeine”  sau „La Stampa”.

Sony este cel mai important con­cu­rent pentru Amazon, dar in Romania  Sony Reader nu este dispo­nibil decat pe site-urile de anunturi gen okazii.ro. Sony are de asemenea un serviciu de des­car­care de carti electronice, dar din nou lucrarile sunt cel mai adesea in engleza.


1.500 de carti pe Kindle


Kindle are ecran cu diagonala de 6 inchi, cantareste 280 de grame si poa­te stoca 1.500 de carti. Amazon a lansat deja a doua generatie de Kindle, mode­lul DX, care are ecran cu diagonala de 9,7 inchi, are conectivitate 3G si costa 489 de dolari.

Competitori mai multi


In Statele Unite, grupul editorial Barnes&Noble a lansat un e-reader pro­priu, Nook, considerat initial inovator pentru ca avea doua ecrane separate, unul alb-negru pentru citit, altul color pentru diverse alte aplicatii. Pana la urma, Barnes&Noble sunt acuzati ca au furat proiectul unei firme competitoare, care acum ii actioneaza in justitie, si a cerut suspendarea vanzarilor de echi­pa­mente. Gadgetul in sine este mai atractiv decat Kindle, fie si numai prin prisma ecranului tactil.

In fine, un alt avantaj este utilizarea sistemului de ope­rare Android al Google, care pune echi­pa­mentul in competitie directa cu seg­men­tul MID - mobile internet device, acele gadgeturi speciale pentru vizitat site-urile web. Utilizatorii Nook pot sa faca schimb de carti, iar propriile fisiere pot fi trans­ferate si pe PC, Mac, telefoane mobile sau iPod Touch.

Anul acesta, tot mai multi giganti IT au anuntat intrarea pe segmentul e-book reader. Samsung a anuntat proiectul Papyrus, Asus promite un Eee Reader cu doua ecrane, iar Fujitsu are de asemenea un produs similar.

Specialistii estimeaza ca anul trecut s-au vandut peste 1,5 milioane de echi­pa­mente, din care 945.000 Kindle si 500.000 Sony Reader. Probabil, anul viitor vor intra in top mai multi competitori.

Concurenta directacu telefoanele


Cele mai recente studii arata ca iPhone si telefoanele cu ecran mare full touch sunt tot mai des folosite pentru a citi documente si carti electronice, deve­nind astfel o competitie directa pentru Kindle sau Sony Reader.

In septembrie 2009, downloadul de carti electronice pentru iPhone si iPod Touch a depasit ca volum downloadul de jocuri video, spune compania de analiza Flurry, pe baza cifrelor App Store. In cel mai recent raport, Apple a relatat 57 de milioane de utilizatori la nivel mondial. Acest lucru indica faptul ca editorii care ofera carti in format digital ar putea sa se orien­teze spre utilizatorii de telefoane pentru a vinde si mai multe e-bookuri pe viitor. Cel mai nou jucator pe seg­men­tul e-book reader pare sa fie Nint­endo.

Com­pania japoneza tocmai a anun­tat ca van­zarile consolei Wii nu mai merg bine si cauta un nou „hit”. Presedintele Nin­ten­do, Satoru Iwata, a declarat ca un mo­del competitor cu Kindle nu este exclus.