La Beijing s-au deschis in aceasta dimineata lucrarile celui de-al 18 Congres al Partidului comunist, care va desemna noua conducere a Chinei, a doua economie mondiala, dupa Statele Unite.


Pana in ultima zi a Congresului, liderii chinezi se vor lupta pentru putere – nu atat de deschis ca in Statele Unite, dar mult mai dur. Poate si acesta este unul dintre motivele pentru care, actualul forum poate fi considerat cel mai invaluit in mister si mai stresant din ultimii ani. Data desfasurarii Congresului, la care participa aproape 2.300 de delegati chemati sa aleaga noua conducere a statului pentru urmatorii 10 ani, nu a fost anuntata pana la inceputul lunii octombrie, desi, de regula, ea este cunoscuta cu cateva luni inainte de eveniment.

Principalii protagonisti ai acestei confruntari sunt gruparile create in jurul fostului secretar general al Partidului comunist, Jiang Zemin si al succesorului acestuia, Hu Jintao. Primul se sprijina pe „clanul de la Shanghai” – descendentii din comitetul orasenesc de partid, pe care i-a condus la mijlocul anilor 1980. Printre aliatii acestora figureaza numerosi „printi” – urmasii conducatorilor chinezi din anii trecuti si care vor sa preia puterea in mainile lor. In jurul lui Hu Jintao s-au adunat fostii membri ai komsomolului chinez, pe care i-a condus la inceputul anilor 1980.

Aceasta confruntare ascunsa intre Jiang Zemin si Hu Jintao nu a inceput recent. Predandu-i puterea lui Hu Jintao in 2002, Jiang Zemin a incercat sa-l inconjoare cu oamenii lui de incredere. Cinci ani mai tarziu insa, la Congresul al XVII-lea, Hu a reusit sa scape de o parte dintre acestia, scotandu-i la pensie. Numerosi figuranti ai clanului de la Shanghai au ajuns, e asemenea, victimele luptei anticoruptie.

Dar a venit momentul ca insusi Hu Jintao sa se retraga din scena: conform statutului Partidului comunist al Chinei, un secretar general nu poate detine mai mult de doua mandate de cinci ani. Altfel spus, Jiang Zemin, in varsta de 86 de ani, are acum posibilitatea de a-si lua revansa, promovand in primele randuri ale conducerii de stat cat mai multi dintre oamenii sai.

Sunt deja cunoscuste numele a doua dintre personajele cheie ale noii puteri de la Beijing. Este vicepresedintele Xi Jinping (59 de ani) [i prim vicepremierul Li Keqiang (57 de ani). In opinia generala, la sfarsitul Congresului, Xi va deveni succesorul lui Hu Jintao in functia de secretar al partidului, iar in martie 2013, dupa Marea Adunare populara, el va prelua si sefia statului. In ceea ce-l priveste pe Li Keqiang, el va fi viitorul premier, preluand stafeta de la Wen Jiabao.

Xi Jinping este, potrivit cotidianului Kommersant, un exponent de seama al „printilor”, fiul unui erou al razboiului civil. Candidatura lui a fost puternic sustinuta de Jiang Zemin. Li Keqiang a lucrat sub coordarea lui Hu Jintao in anii 1980. Astfel, tandemnul Xi - Li este rezultatul unui compromis al elitei, obtinut inca de la precedentul Congres, cand cei doi au devenit membri permanenti ai biroului politic.

Numirea celor doua figuri nu inseamna sfarsitul luptei pentru putere. In China functioneaza sistemul colectiv de conducere, secretarul general fiind doar primul dintre ceilalti membri permanenti ai biroului politic. Prin urmare, numele celor care vor ocupa aceste locuri constituie principala miza a luptei dintre cele doua grupari si marea intriga a Congresului.

Razboiul dintre clanuri s-a intensificat in martie, dupa demiterea charismaticului Bo Silai, care a indraznit sa intre intr-o confruntare deschisa cu oamenii din anturajul lui Hu Jintao. Inlaturarea si arestarea lui ulterioara au agravat starea conflictuala din interiorul elitei chineze. Multe dintre episoadele acestei lupte au ramas in spatele cortinei, dar unele au ajuns, totusi, in presa mondiala. Mai intai agentia Bloomberg a publicat in luna mai informatii legate de averea familiei Xi Jinping (la Xi nu s-a gasit nimic, in schimb sora lui mai mare poseda active in valoare de 376 milioane de dolari). Iar recent, cotidianul New York Times a scris despre cele 2,7 miliarde de dolari ale familiei premierului Wen Jiabao.