Ministerul rus al apararii nu mai este coproprietarul clubului de fotbal TSKA Moscova. Cele 24,94% din actiuni detinute de institutie au fost vandute pentru 353.000 de dolari principalului actionar, compania Bluecastle Enterprises Limited (BEL).


In documentele financiare, valoarea pachetului controlat de ministerul mentionat este evaluat la 6,15 milioane de dolari, dar a platit numai 353.000 de dolari. In opinia expertilor, pretul mic isi gaseste explicatia in faptul ca BEL a cumparat in 2010 de la Ministerul rus al apararii 6,4 hectare de teren pentru constructia unui stadion, pentru care a achitat aproape 34 de milioane de dolari.

La sfarsitul lunii martie anul curent, agentia Interfax a anuntat, pe de alta parte, ca TSKA a solicitat bancii ruse VEB un credit de aproximativ 473 de milioane de dolari pentru realizarea proiectului. Oficial, informatia nu a fost comentata.

Grupul britanic BEL a achizitionat 49% din capitalul clubului rus de fotbal in 2001. Tot atunci, 25% au fost preluate de socitatea AVO-capital, controlata in totalitate de BEL. In vara lui 2011, o analiza a situatiei financiare a clubului efectuata de publicatia Forbes a evidentiat legaturile dintre BEL si grupul olandez de companii VS Energy, care apartine Macasyng Holding si firmei olandeze Era Intermedia.

Presedintele clubului, Evgeni Giner a promis ca va dezvalui in vara acestui an structura de actionarat a TSKA. In acest cadrul, el a declarat ca o evaluare independenta a stabilit valoarea clubului la 340 milioane de dolari.