Productia industriala a judetului Cluj in primele doua luni ale anului in curs a ajuns la jumatate comparativ cu aceeasi perioada din 2011, iar indicele cifrei de afaceri din industrie inregistreaza o scadere asemanatoare. Conducerea Camerei de Comert si Industrie (CCI) Cluj avertiza ca rezultatele economice ale judetului din acest an vor fi puternic afectate de inchiderea fabricii de telefoane mobile.

"In luna februarie 2012 productia industriala a scazut cu 46,1% fata de aceeasi luna din anul 2011. Comparativ cu primele doua luni din 2011, in perioada 1.01 - 29.02.2012 indicele productiei industriale a fost de 49,9%. Indicele valoric al cifrei de afaceri din industrie in luna februarie 2012 a fost cu 43,1% mai scazut fata de luna februarie 2011. Cumulat pe doua luni, indicele valoric al cifrei de afaceri este de 52,9%", a anuntat Directia Regionala de Statistica (DRS) Cluj. "Efectul Nokia asupra indicatorilor industriali este clar, insa a contat si reducerea productiei la unitati precum combinatul din Campia Turzii", a mentionat directorul DRS, Codrea Pop, citat de presa locala.

Nokia a inchis fabrica de la Jucu la finele anului trecut, concediind peste 2.000 de angajati, dupa ce in primavara lui 2011 a inchis centrul sau de cercetare din Cluj-Napoca, unde activau 120 de specialisti.

In acest an, Nokia va da afara 4.000 de angajati din fabricile din Komarom (Ungaria), Salo (Finlanda) si Reynosa (Mexic) si va muta liniile de asamblare de telefoane inteligente in Asia, unde se afla majoritatea furnizorilor de componente. Pe de alta parte, grupul va inchide Nokia Money din India, motivand ca serviciile financiare de pe telefonul mobil nu reprezinta afacerea de baza a Nokia. Serviciul lansat anul trecut urma sa fie extins pe mai multe piete emergente. Volumul vanzarilor Nokia a coborat cu 7,9%, in timp ce piata globala a crescut cu 11,1%, potrivit estimarilor companiei de cercetare IDC.